Tiedotteet

Med kamera och koffert -kirja tarjoaa matkakuvia ajalta ennen joukkoturismia

Lähde mukaan matkalle aikaan ennen nopeita lentoyhteyksiä tai halpoja pakettimatkoja. Silloin oli epätavallista, että suomalaiset matkustivat ulkomaille, etenkään huvin vuoksi. Vielä epätavallisempaa oli, että matkatavaroihin kuului kamera. Nostalgisten ennen 1960-luvun puoliväliä otettujen tuokiokuvien avulla kohtaamme maisemia ja ympäristöjä, jotka tänään tuntuvat samalla sekä tutuilta että vierailta.

Med kamera och koffert -kirjassa voimme seurata kolmeatoista suomalaista matkailijaa, jotka valokuvien ja muistiinpanojen avulla ovat dokumentoineet matkojaan eri puolilla maailmaa. He ovat matkustaneet huolehtiakseen terveydestään tai omaisuudestaan, työskennelläkseen tai etsiäkseen onnea. Mukaan mahtuu myös matkailijoita, jotka keskittyivät inspiraation löytämiseen ja virkistymiseen. Matkustajien joukossa on taiteilija Harald Gallén, toimitusjohtaja Eduard Paulig, journalisti Margareta ”Marcella” Norrmén, matruusi Björn Pettersson, sihteeri Werna Ulfves ja pientilallisen poika Edvin Eklund.

Matka alkaa 1890-luvulla Ranskan Rivieralta otetuilla valokuvilla. Sieltä kuvat ja kertomukset vievät meidät edelleen Jaavalle ja Transkaspiaan 1900-luvun ensimmäisinä vuosina, 1914 Kiinan ja Japanin kautta Amerikan mantereelle 1927 ja Saksaan juuri ennen toisen maailmansodan syttymistä. Käymme myös sotien jälkeisessä Intiassa ja Afrikassa sekä šaahin aikaisessa Iranissa. Matka päättyy Välimerelle ja orastavan joukkoturismin aikakauteen 1960-luvun puolivälissä.

Kaikkien matkailijoiden arkistot ja kokoelmat kuuluvat Svenska litteratursällskapet i Finlandin arkistoon. Laura Hollstenin ja Maria Åsvikin johdantoartikkeli käsittelee sekä matkustamisen että valokuvauksen historiaa.

Transkaspiska resan 1902. Stationen i Tjardzjou (Türkmenabat). Turkmener samt stationsinspektor Ahnger med två döttrar. Nybergska släktarkivet, SLS.

Med kamera och koffert
Resefotografier före massturismen
Toim. Sanna Jylhä & Marika Rosenström
Ohjehinta 28 euroa
ISBN 978-951-583-527-7
178 s., sidottu, kuvitettu
Kansi: Antti Pokela
Julkaistaan Ruotsissa yhteistyössä Appell Förlag -kustantamon kanssa

Arvostelukappale- ja haastattelupyynnöt, ota yhteyttä myyntikoordinaattori Hanna Riskaan, tai +358 40 558 2096.

Kaikki kirjan kuvat löytyvät myös sls:n Finna-sivustolta

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *