Uudet julkaisut

Media-arkeologia – uuden ja vanhan median rajapinnalla, Tekniikan Waiheita 2019:3 ilmestynyt

TW 2019 numero 3
Tekniikan Waiheita 2019 numero 3 kansi

Yli kolmekymmentä vuotta sitten lankapuhelin oli yksi tärkeimmistä kodin mediavälineistä. Perheissä veivattavalla numerolautasella tai näppäimillä varustettu muovinen pömpeli sijoitettiin usein eteiskäytävälle erilliselle puhelinpöydälle. Älykännyköiden ja mobiilimedian aikakaudella lankapuhelin ja muut tuon ajan laitteet, koneet, ohjelmasovellukset sekä käyttöesineet edustavat mennyttä käyttökulttuuria, jota muistellaan usein katkeransuloiseen sävyyn. Media-arkeologia pyrkii vastamaan tästä vuorovaikutuksista syntyviin kysymyksiin, ja muistuttamaan että nykyisestä uudesta mediasta tulee hyvinkin nopeasti vanhaa.

Tekniikan Waiheita vuoden 2019 kolmas numero avaa näitä ajankohtaisia kysymyksiä. Numeron ovat toimittaneet Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman yliopistolehtori Petri Saarikoski ja väitöskirjatutkija Lilli Sihvonen.

Numeron avaa Petri Saarikosken, Jaakko Suomisen ja Markku Reunasen kirjoittama tutkimusartikkeli Kalle kotipsykiatri -tekoälyohjelman vaiheista osana 1980-luvun kotitietokonekulttuuria Suomessa. Lilli Sihvosen, Katriina Heljakan, sekä Felix Raczkowskin ja Mary Shnayienin (englanniksi) katsaukset avaavat aiheeseen uusia oivaltavia näkökulmia puhelimista leluihin ja käyttöliittymiin. Petri Saarikoski muistaa MikroBitin pitkäaikaista päätoimittajaa ja tietokonekulttuurin edistäjää Markku Alasta.

Lehti on luettavissa Journal.fi-palvelussa. Numeron voi ladata haluamalleen välineelle erikseen artikkeleina tai nyt myös yhtenä PDF-tiedostona.

Antoisia lukuhetkiä muuttuvan mediateknologian parissa!

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *