Keruut

Metsästäjien juhlaperinteen keruu käynnistyy

Suomiehen hirvenpeijaiset Suomiehen Jätinlinnassa marraskuun alussa 1974. Nurmijärven museon Matti Rintalan kuvakokoelmat, Nurmijärven Sanomat.

Metsästysmuseo ottaa vastaan muistoja ja materiaalia peijaisista ja muista metsästäjien juhlista.

Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Metsästäjäliitto järjestävät suomalaisen metsästysjuhlaperinteen muistitiedon keruun 21.7.–31.12.2021. Metsästäjien juhlamuistoja ei ole aiemmin kerätty varta vasten suunnatulla keruulla.

Suomalaisilla metsästäjillä on omat juhlansa: peijaiset, metsästysseurojen juhlat, juhlajahdit ja monenlaiset omat pienet ja suuret juhlatapahtumat. Peijaisista, joita  metsästysseurat alkoivat 1950-luvulla järjestää jäsenilleen ja maanomistajille, kehittyi tärkeä osa suomalaista juhlaperinnettä ja erävuoden kiertoa. Useimmat Suomen noin 4 000 metsästysseurasta juhlivat tasavuosien täyttymistä ja moni viettää juhlia vuosittain. ”Peijaiset ovat edelleen monilla alueilla vuoden merkittävin tapahtuma, joka kokoaa kyläyhteisön jäsenet samaan tilaisuuteen”, toteaa keruun suojelija, eräneuvos Juha K. Kairikko.

Keruu on kaikille metsästäjille ja metsästysseuroille avoin. Ei tarvitse olla myöskään metsästäjä vastatakseen keruuseen, onhan kaikilla peijaisiin ja juhliin osallistuneilla muistonsa.

Keruu kuuluu osana 100 vuotta täyttävän Suomen Metsästäjäliiton juhlavuoden tapahtumiin.

Keruussa tavoitellaan kirjoitettuja muisteluita, kuvia, videoita, äänitteitä, ohjelmalehtisiä, puheita, tai vaikka juhlalaulujen sanoituksia. Tarkemmat tiedot keruusta ja ohjeet materiaalin toimittamiseen löytyvät Suomen Metsästysmuseon sekä Suomen Metsästäjäliiton verkkosivuilta: https://www.metsastysmuseo.fi/peijaiset/ , https://metsastajaliitto.fi/uutiset/metsastajien-juhlaperinteen-keruu

 

Lisätietoja:

Amanuenssi Pekka Allonen, , 045 170 1585

Yhteyspäällikkö Jaska Salonen, , 040 561 5076

Viestintäsuunnittelija Jouni Partanen, , 050 321 5259

www.metsastysmuseo.fi

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *