Keruut

Muistitietokeruu äitiyspakkauksista

Kuva: Melissa Hanhirova, Museovirasto

MUISTITIETOKERUU  1.9.2020–31.1.2021

Äitiyspakkaus on ollut läsnä suomalaisperheiden arjessa vuodesta 1938 ja liittyy kiinteästi suomalaiseen hyvinvointivaltioon. Keräämme äitiyspakkaukseen liittyviä muistoja ja kokemuksia eri vuosikymmeniltä lasten vanhemmilta, isovanhemmilta, kummeilta, vanhempien puolisoilta tai keneltä vain, jolla on äitiyspakkaukseen liittyvä muisto tai kokemus kerrottavana.

Voit vastata vapaasti ja omalla äidinkielelläsi. Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia positiivisia tai negatiivisia muistoja sinulla on äitiyspakkauksesta? Jos kokemuksesi liittyy oman lapsesi äitiyspakkaukseen, kerro koska sait lapsesi, minkä ikäinen olit, missä asuit ja millainen oli perhetilanteesi? Miksi päätit ottaa pakkauksen etkä vastaavaa raha-avustusta? Jos et saanut pakkausta tai avustusta, millaisia tunteita se herätti?
  • Millä tavalla äitiyspakkauksesta on puhuttu esim. lähipiirissäsi, naapurustossasi, neuvolassa, mediassa?
  • Miten ja mistä sait äitiyspakkauksen? Millainen hetki oli saada pakkaus ensimmäistä kertaa? Miltä pakkaus näytti, tuoksui ja tuntui käsin kosketellessa?
  • Kerro äitiyspakkauksen sisällöstä. Miten pakkaus auttoi sinua vanhemmuuden arjessa?Mikä oli äitiyspakkauksen tärkein tai mieleenpainuvin esine ja miksi? Kerro johonkin esineeseen liittyvä muisto.
  • Nukkuiko lapsesi, lapsenlapsesi tai ystäväsi lapsi äitiyspakkauksessa? Liittyikö nukkumiseen äitiyspakkauksessa näkemyksiä lähipiirissäsi tai neuvolassa?
  • Jos sinulla on useita lapsia, otitko äitiyspakkauksen jokaiselle? Miksi tai miksi et? Oliko kokemuksesi erilainen eri kerroilla, ja jos oli, niin miten?
  • Mitä teit äitiyspakkauksen laatikolle, tarvikkeille ja vaatteille lasten kasvaessa? Mitä ajattelet ja tunnet nyt, kun katsot pakkauksen esineitä?
  • Liittyykö äitiyspakkaukseen perheessäsi, suvussasi tai ystäväpiirissäsi joitakin usein kerrottuja tarinoita?
  • ”Äitiyspakkaus on suomalaisen hyvinvointivaltion symboli” – miten kommentoisit väittämää? Millainen on mielestäsi ollut äitiyspakkauksen merkitys Suomen lähihistoriassa?

Keruun järjestävät SKS, yliopistonlehtori Tanja Vahtikarin (Tampereen yliopisto) johtama Äitiyspakkaus tunne-esineenä: hyvinvointivaltion sosiomateriaalinen kokemus 1930-luvulta 2000-luvulle -tutkimushanke. Kirjoitukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2021. Arvomme kirjapalkintoja kaikkien vastaajien kesken.

Lisätietoja ja vastausohjeet: https://www.finlit.fi/fi/arkisto/vastaa-keruisiin/aitiyspakkausmuistoni

Yksi kommentti artikkeliin “Muistitietokeruu äitiyspakkauksista

  1. Asuimme Tanskassa, kun tyttäremme syntyi. Vuosi oli 1978. Minulla on palkkatuloa Suomesta, ja niin onnistuin saamaan äitiyspakkauksen. Tanskan sukulaiset olivat aivan ihmeissään siitä, mitä kaikkea pakkauksesta löytyi. Ja vaatteet olivat laadukkaita ja kauniita! Siellä kai arveltiin ensin että ”avustus” olisi jonkilainen köyhäinapu! Suomi sai todella hyvää mainosta! Ja aluksi tyttäremme taisi nukkuakin siinä pahvilaatikossa, jonka äitini avustuksella verhoilin vaaleanpunaisella kankaalla. Pesuvati, se taisi herättää hieman hämmennystä. Mutta siinä vadissa keitin sitten vaippoja, kunnes kerran keitokseni paloi pohjaan!

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *