Keruut

Muistitietokeruu kylmän sodan muistoista ja kokemuksista

Kuva: E. Salmela, Helsingin kaupunginmuseo

Muistitietokeruu 15.8.2020–15.1.2021

Kylmän sodan aika (n. 1946–1991) on paljon tutkittu ajanjakso. Sen katsotaan alkaneen viimeistään vuonna 1946, kun Winston Churchill julisti, että rautaesirippu oli jakanut Euroopan kahtia. Mutta mitä Euroopan jakautuminen ja kylmä sota merkitsivät tavallisille suomalaisille? Miten ne vaikuttivat arkielämään ja tulevaisuudenodotuksiin?

Keräyksessä kerätään sekä omakohtaisia että muilta kuultuja muistoja kylmästä sodasta. Kirjoita kokemuksistasi!

Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia uhkakuvia kylmään sotaan liittyi – esim. ydinsodan tai Neuvostoliiton hyökkäyksen pelko? Millaisia muistoja sinulla on kylmän sodan kriiseistä?
  • Kerro muistoistasi ajan suomalaisesta ulkopolitiikasta, poliitikoista ja poliittisista tapahtumista, kuten Helsingin ETYK-kokouksesta.
  • Millaisia kokemuksia ja mielikuvia sinulla on suomettumisesta, tiedotusvälineistä ja propagandasta tuolta ajalta?
  • Kerro Neuvostoliittoon, Yhdysvaltoihin sekä muihin maihin ja maiden johtajiin liittyvistä mielikuvistasi ja muistoistasi.
  • Millaisia muistoja sinulla on Aasiasta, Lähi-idästä, Afrikasta tai Latinalaisesta Amerikasta? Miten sinä tai tuttavapiirisi suhtautui vasemmistolaisiin liikkeisiin ja niiden johtajiin, esim. Castroon tai Maoon?
  • Kuvaile, millaisia koulunkäyntiin, kulttuuriin, urheiluun, tieteeseen ja taiteeseen liittyviä kylmän sodan muistoja sinulla on.
  • Mitä ”rautaesirippu” sinulle merkitsi?  Oliko sinulla ystäviä tai tuttavia ”rautaesiripun” eri puolilta? Vierailitko sosialistisissa maissa?
  • Mitä tunteita ja ajatuksia kylmän sodan päättyminen ja esim. Berliinin muurin murtuminen tai Baltian maiden itsenäistyminen sinussa herättivät? Mikä on mielestäsi kylmän sodan jättämä perintö Suomelle tai maailmalle?

Keruun järjestävät SKS, SLS ja apulaisprofessori Antero Holmila Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitokselta. Suomenkieliset kirjoitukset arkistoidaan SKS:n ja ruotsinkieliset SLS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2021. Arvomme kirjapalkintoja kaikkien vastaajien kesken.

Lisätietoja ja vastausohjeet: https://www.finlit.fi/fi/arkisto/vastaa-keruisiin/kylman-sodan-muistot-ja-kokemukset

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *