Keruut

Muistitietokeruu Suomen Teiniliitosta ja koululaiselämästä

Kuva: Kari Hakli, Helsingin kaupunginmuseo

Olitko mukana Teiniliitossa tai paikallisessa teinitoiminnassa? Millaisia muistoja aika tuo mieleesi? Kerro, miltä tuntuu nyt muistella teinitoimintaan liittyviä kokemuksiasi, nuoruutesi yhteiskunnallisia näkemyksiä ja niihin liittyviä valintojasi! Miten ne ovat vaikuttaneet elämääsi ja mikä merkitys niillä on ollut sinulle?

SKS:n keruu on avoin kaikille, jotka haluavat jakaa muistojaan. Olemme kiinnostuneita niin paikallisissa teinikunnissa toimineiden kuin Teiniliiton järjestötasollakin vaikuttaneiden kokemuksista.

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia luokkatoverisi ja opettajasi olivat? Entä koulusi ilmapiiri? Muuttuiko se kouluaikanasi?
  • Miten, milloin ja miksi lähdit mukaan teinikuntaan ja millainen oli roolisi siinä?
  • Mitä ajattelit Suomen Teiniliitosta? Koitko sen omaksesi? Luitko Teinilehteä?
  • Osallistuitko valtakunnallisille teinipäiville, liittokokouksiin, kursseille, seminaareihin tai taksvärkkiin?
  • Mitä ajattelit maailmasta ja miten maailmankatsomuksesi kehittyi? Koitko erimielisyyksiä koulutovereidesi tai opettajiesi kanssa? Olitko mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa, kouluneuvostoissa tai koululaispolitiikassa?
  • Miten koulu ja kotiväki suhtautuivat teinitoimintaan?
  • Miten sukupuoliroolit määrittyivät teinitoiminnassa? Oliko sukupuolella väliä?
  • Mitä ajattelet Teiniliiton päättymisestä?
  • Mikä mielestäsi aiheutti sen lopun?

Voit vastata omalla nimellä tai nimettömästi. Kerro vastauksessa oppikoulusi ja kuvaile myöhempää koulutus- ja ammattitaustaasi. Voit liittää mukaan myös teinivuosiin liittyviä valokuvia, päiväkirjoja, teinikalentereita tai kirjeitä.

Keruun järjestävät SKS sekä Koneen Säätiön rahoittama Turun, Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen hanke Teiniliitto, vimma ja rakkaus – Tunneregiimin murros oppikoulumaailmassa 1960–75. Tutkimuksen tulokset julkaistaan tieteellisissä ja yleistajuisissa julkaisuissa kotimaassa ja kansainvälisesti. Kirjoitukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2021. Arvomme kirjapalkintoja kaikkien vastaajien kesken.

SKS:n arkiston muistitietokeruu Suomen Teiniliitosta ja koululaiselämästä 15.2.–15.6.2021

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *