Kuvakokoelmat

Museovirasto avaa yli 200 000 kokoelmakuvaa vapaaseen käyttöön

Presidentti Urho Kekkonen verryttelypuvussa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa vuonna 1981. Kuva: Helge Heinonen, Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto.

Museovirasto avaa Finna-palvelussa yli 200 000 kokoelmakuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuvat ovat painolaatuisia ja niitä voi käyttää esimerkiksi erilaisissa julkaisuissa ja tutkimuksen yhteydessä. Avaamalla kuvat vapaaseen käyttöön Museovirasto haluaa tukea kulttuuriperinnön avointa käyttöä ja lisätä sen saavutettavuutta.

Finna-palveluun on avattu iso otanta Suomen kansallismuseon kokoelmista, Museoviraston kuvakokoelmien ja arkeologisten kokoelmien aineistojen lisäksi. Miljoonien esineiden ja yli 18 miljoonan kuvan kokoelmasta on julkaistu Finna-palvelussa noin 300 000 tiedot, joista 250 000:sta on tarjolla myös korkealaatuinen kuva. Kokoelmista on siis digitoitu ja laitettu verkkoon vain murto-osa.

Ylioppilaita hiihtoretkellä Torniossa vappuna 1923. Kuva: K. Johansson, Journalistinen kuva-arkisto, Museovirasto.

Samassa yhteydessä Museovirasto avaa lisäksi oman Finna-näkymän osoitteessa museovirasto.finna.fi. Sivustolla oleviin aineistoihin pääsee tutustumaan myös emosivuston, Finna.fi-hakupalvelun kautta. Museovirasto avaa omat hakusivut myös arkeologian, Journalistisen kuva-arkiston sekä Suomen kansallismuseon kokoelmien selaamiseen.

Korivati. Kuva: Yleisetnografiset kokoelmat, Kansallismuseo.

Museovirasto avaa kokoelmien kuvat painolaatuisina versioina pääasiassa CC BY -lisenssillä. Osassa kuvista on tarkemmin rajatut käyttöoikeudet. CC BY -lisenssillä varustettuja kuvia on mahdollista ladata ja käyttää vapaasti esimerkiksi verkkosivuilla, kirjoissa ja oppimateriaaleissa. Käytön yhteydessä tulee mainita kuvaajan tai tekijän nimi sekä kokoelman omistaja.

Finna-hakupalvelua ylläpitää ja kehittää Kansalliskirjasto yhdessä mukana olevien arkistojen, kirjastojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa.

Lähteet ja lisätietoa:

Finna.fi

Museoviraston oma Finna-näkymä: museovirasto.finna.fi

Journalistisen kuva-arkiston hakusivut: Museovirasto.finna.fi/joka

Arkeologisten kokoelmien hakusivut:  Museovirasto.finna.fi/arkeologia

Kansallismuseon kokoelmien hakusivut: Suomenkansallismuseo.finna.fi

BalticRIM-hankkeen merellisen kulttuuriperinnön inventointi. Sukeltaja on lähdössä inventoimaan hylkykohdetta Pirskerin Haminasalmi. Kuva: Riikka Tevali, Arkeologian kuvakokoelma, Museovirasto.

Yksi kommentti artikkeliin “Museovirasto avaa yli 200 000 kokoelmakuvaa vapaaseen käyttöön

  1. Ilahduttaa isosti. Mielenkiintoista katsottavaa näin koronakaranteeni aikaan.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *