Museovirasto on jakanut alkukeväästä avustuksia yli 700 000 eurolla. Maailmanperintökohteiden hoitoon annettiin 235 000 euroa ja paikallismuseoille 479 400 euroa.
Museovirasto jakaa vuosittain avustuksia esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteiden hoitoon ja kehittämiseen. Museovirasto vastaa Unescon yleissopimuksen toimeenpanosta Suomessa. Huhtikuun alussa Museovirasto jakoi maailmanperintökohteiden hoitoon 235 000 euroa. Summa jaettiin 20 eri hankkeen kesken. Avustuksia jaettiin mm. Petäjäveden vanhan kirkon maisemasuunnitelman tekemiseen, Vanhalle Raumalle sekä Verlan puuhiomolle ja pahvitehtaalle.
Maailmanperintökohteilta avustuksen saamisen edellytyksenä on, että tutkimus- tai suunnitteluhanke tai korjaaminen ovat rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot säilyttäviä eli restauroivia tai konservoivia, kertoo erikoisasiantuntija Jaakko Holma Museovirastosta.
Museoviraston jakamia maailmanperintökohteiden hoitoavustuksia myönnetään sellaisiin tutkimus-, suunnittelu-, entistämis-, hoito-, kunnostus- ja korjaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksensa arvoisena. Esimerkiksi Petäjäveden vanha kirkko sai avustuksia maisemanhoidon yleissuunnitelman ja pihasuunnitelman laatimiseen. Suunnitelma huomioi erityisesti esteettömyyden pihalla liikuttaessa.
Petäjäveden vanhan kirkon pihapiiri ei ole tällä hetkellä esteetön, mutta tutkimme, onko tätä parannettavissa niin, että mahdollisimman monen olisi mahdollista kokea kirkko myös sisältä. Kirkon esteettömyyden parantaminen on tyypillinen restaurointitehtävä, jossa joudutaan punnitsemaan kohteeseen tehtävät lisäykset hyvin tarkkaan. Varmaa on, että kohdetta ei saada täysin esteettömäksi, mutta nykytilannetta on varmasti mahdollisuus parantaa erilaisin toimenpitein, Petäjäveden seurakunnan kirkkoherra Laura Laitinen sanoo.
Paikallismuseoille Museovirasto jakoi yhteensä 479 400 euroa avustuksia. Yhteensä 80 eri hanketta sai avustusta. Museoviraston tiedotteessa paikallismuseoiden avustamisesta kerrotaan seuraavaa:
Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan paikallismuseoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta kulttuuriperinnöstä. Avustusta myönnetään myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen.
Paikallismuseoiden hankeavustuksilla on tärkeä rooli paikallisen kulttuuriperinnön säilyttämisessä ja paikallisessa museotoiminnassa. Yhdistettynä monien paikallismuseoiden tekemään vapaaehtoistyöhön, verrattain pienilläkin avustuksilla saadaan toteutettua vaikuttavia ja yhteisöllisiä hankkeita, kertoo erikoisasiantuntija Jonina Vaahtolammi Museovirastosta.
Museovirasto myönsi avustuksia esimerkiksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan ylläpitämän Opiskelijakulttuurimuseon kokoelmatyön kehittämiseen, Romanikulttuurin museon tukiyhdistykselle Suomen romanien pitsitöistä koostuvan kokoelman hoitoon, sekä Peltolan Mäkitupalaismuseon rakennuksen ylläpitoon.
Peltolan Mäkitupalaismuseon rakennukset ja alue halutaan pitää hyvässä kunnossa kertomassa seuraavillekin sukupolville alueen historiasta. Museon töissä käytetään aina mahdollisuuksien mukaan paikallista työvoimaa ja läheltä saatavia rakennusmateriaaleja. Museo tekee näin oman pienen osansa kestävyyden hyväksi, kertoo museota ylläpitävän Luhangan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Majanen.
Lähde: Museoviraston tiedotteet:
Museovirasto jakoi maailmanperintökohteiden hoitoavustusta 20 hankkeelle yhteensä 235 000 euroa
Museovirasto jakoi paikallismuseoiden hankkeille avustuksina lähes puoli miljoonaa euroa