Artikkelit

Nordic Pavilion -näyttely pureutuu ympäristöuhkiin

Hömötiainen on yksi niistä lajeista, jotka ovat vaarassa kadota kokonaan Suomesta. Kuva: Francis C. Franklin / Wikimedia Commons.

FT Leevi Haapala kirjoittaa Kansallisgallerian FNG Research -lehden uusimmassa pääkirjoituksessa Weather Report – Voicing a Call for Nordic Responsibility ympäristöuhkista ja pohjoismaisesta taideyhteistyöstä. Kiasma ja samalla myös Kansallisgalleria ovat vastuussa Nordic Pavilion -näyttelystä Venetsien Biennaalissa vuonna 2019. Mukana on myös yhteistyökumppaneita muista Pohjoismaista, Tukholman Moderna Museet ja Norjan Office for Contemporary Art (OCA). Näyttelyn tarkoitus on kiinnittää huomiota paitsi ympäristöuhkiin myös pohjoismaiseen nykytaiteeseen.

Nordic Pavilion näyttely Weather Report: Forecasting Future on esillä 11.5.–24.11.2019 kansainvälisessä Venetsian Biennallissa. Nimensä mukaisesti näyttely pureutuu ajankohtaisiin ympäristöuhkiin: maaperän pilaantumiseen, biodiversiteetin vähenemiseen ja ilmastonmuutokseen.

Uhkien taustalla ovat omat, yhä vaarallisemmat ja huolestuttavammat toimemme luontoa ja elinympäristöämme kohtaan. Kokonaiset ekosysteemit ovat vaarassa tuhoutua. Lajien sukupuutto ei koske vain sademetsien kirjavaa ja kuhisevaa elinympäristöä, vaan myös Suomessa lähes 12 prosenttia kaikista lajeista on kuolemassa sukupuuttoon.  Biodiversiteetin kapeneminen ei pelkästään näy ja kuulu esimerkiksi metsissä ja erämaissa, vaan Nordic Pavilionin norjalainen taiteilija Ane Graff huomauttaa, että sillä saattaa olla peruuttamattomia vaikutuksia esimerkiksi suolistobakteereihimme.

Ane Graffin lisäksi muita taitelijoita näyttelyssä ovat taitelijaduo Janne Nabb ja Maria Teeri (nabbateeri) Suomesta ja Ingela Ihrman Ruotsista. Heidän työnsä sisältävät installaatioita, veistoksia, kokoelmia, performansseja, digitaalista materiaalia ja tekstiä. Teosten lisäksi tulevaisuutta on mahdollista reflektoida muun muassa valikoitujen näyttelyiden ja keskustelujen kautta.

Nordic Pavilion -näyttelyn työt tulevat esille myös Kiasmaan alkuvuodesta 2020. Näyttelyä kuratoivat Kiasman johtaja Leevi Haapala ja kuraattori Piia Oksanen. Muita järjestäjiä ovat Moderna Museetista Ann-Sofi Noring ja OCAsta Katya Carcía-Antón.

Lue uusin FNG Researchin numero

Muut lähteet: Kiasma at Venice Biennale  [haettu 28.5.2019], Nordic Pavilion annouces Artists for the 58th Venice Biennale [haettu 28.5.2019], Pirjo Koskinen, YLE: Yli 800 metsän lajia vaarassa kuolla sukupuuttoon – mihin luonnon monimuotoisuutta tarvitaan? [Julkaistu 10.3.2019, haettu 28.5.2019]

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *