Uutiset

Norrköpingistä löytynyt 110 vuotta vanha pulloposti

Löytynyt pulloposti. Kuva: Lotta Stenqvist, Arkeologerna.

Pulloposti löytyi Norrköpingin satamassa tehtyjen arkeologisten kaivauksien yhteydessä. Pullopostin viesti on kirjoitettu Ruotsin historian ensimmäisen suuren lakon aikana.

Löytö oli odottamaton ja yllätti arkeologit. Posti oli piilotettu 1800-luvulla rakennetun talon nurkkakiveen. Pullopostin on kirjoittanut Sven Thure Nilsson, ja viesti on päivätty 15. päivälle syyskuuta 1909 eli Norrköpingissä ja koko Ruotsissa silloin käynnissä olleen lakon ajalle. Viesti on vain lyhyt tervehdys, pieni välähdys meille 110 vuoden takaisesta Ruotsista.

Vuoden 1909 lakko on Ruotsin historian suurin. 1900-luvun alku Ruotsissa oli rauhatonta aikaa, ja maassa vaadittiin monenlaisia uudistuksia. Uudistusvaatimuksiin liittyi useita lakkoja, ja kansalaiset vaativat muun muassa kahdeksan tunnin päivittäistä työaikaa. Maanlaajuisesti 80 000 työntekijää julisti työsulun ja 220 000 oli lakossa. Norrköpingissa, joka oli teollisuuskaupunki, oli lakossa 10 000 työntekijää.

Arkeologi Magnus Stibéus Statens historiska museerista kertoo, että mittava salapoliisityö johdatti arkeologit kirjeen kirjoittajan jäljille. Stibéus etsi aluksi Googlen kautta Sven Thure Nilssonin nimeä ja sai selville, että samanniminen, vuonna 1887 syntynyt henkilö oli työskennellyt rakennusmestarina 1930-luvulla. Stibéus teki Nilssonista sukututkimusta käyttäen apunaan kirkonkirjoja ja löysi hänen nimensä 1910-luvun lopulta. Hänet oli merkitty satamatyöntekijäksi.

Sven Thure Nilsson oli todennäköisesti mukana rakentamassa taloa, jonka nurkkakivestä viesti löytyi. Hänen tarkoituksensa oli ilmeisesti jättää viesti tuleville sukupolville. Nilssonilla oli myös perhe, ja arkeologit onnistuivat jäljittämään hänen lapsenlapsensa. Lapsenlapsi oli ilahtunut saadessaan viestin nuorelta 22-vuotiaalta isoisältään.

Pullopostista löytynyt viesti. Kuva: Lotta Stenqvist, Arkeologerna.
Pullopostista löytynyt viesti. Kuva: Lotta Stenqvist, Arkeologerna.

Lähde: 110 år gammal flaskpost hittat i Norrköping

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *