Digitoinnit

Nostalgiamatkoille Rautatiemuseon uusien digitointien avulla

Koronavuoden aikana Suomen Rautatiemuseo on kasvattanut digitaalisten aineistojen tarjontaa yli 40 prosentilla. Finna.fi -hakupalvelussa on nyt yli 12 000 valokuvaa, esinettä, karttaa ja arkistoaineistoa Suomen Rautatiemuseon laajoista kokoelmista. Aineistoja voi selata myös Rautatiemuseon omalla Finna-sivulla.

Uusinta aineistoa Finnassa ovat radanrakennuskuvat 1800-luvun lopulta 1940-luvulle sekä yli 700 valokuvaa rautatiesilloista.

Tammerkosken rautatiesilta. Suomen Rautatiemuseo CC 4.0.
Kyrönsalmen rautatiesillan siirto käynnissä 1968. Suomen Rautatiemuseo CC 4.0.

 

Vuoden aikana Finnassa on julkaistu myös valokuvia junamatkailusta eri vuosikymmenillä, digitoituja matkalippuja, asemaravintoloiden ruokalistoja sekä rautateiden ammateista kertovaa aineistoa.

Matkustajia 2. luokan päivävaunussa 1956. Suomen Rautatiemuseo CC 4.0.

Finnasta löytyy myös esinekokoelman uusimpia hankintoja, esimerkiksi junalippujen myyntiin ja korona-ajan junamatkustukseen liittyviä esineitä.

Tänä keväänä Finna Luokkahuoneessa on julkaistu opetuskäyttöön suunniteltu matkustamisen muutoksesta kertova aineistokokonaisuus Suomen Rautatiemuseon, Suomen Ilmailumuseon ja Forum Marinumin yhteistyön tuloksena.

Valtion rautateiden kolmannen luokan kuvallinen kausilippu välille Helsinki-Pukinmäki 1925. Suomen Rautatiemuseo CC 4.0.

Suomen Rautatiemuseo julkaisee myös rautateiden teemavuoden (European Year of Rail) videoita, jotka ovat katsottavissa museon YouTube-kanavalla.

Suomen Rautatiemuseon Finna-aineistot on nyt julkaistu CC BY-NC-SA 4.0 -lisenssillä aiemman CC BY-NC-ND -lisenssin sijaan. Nykyinen lisenssi sallii ei-kaupallisen käytön lisäksi muutosten tekemisen aineistoihin.

VR talvimatkailujuliste 1950-luvulta. Suomen Rautatiemuseo CC 4.0. 

* Suomen rautatiemuseon Finna
* Matkustamisen muutos -kokonaisuus
* Suomen Rautatiemuseon YouTube-kanava
* Suomen Rautatiemuseon digitaaliset palvelut

Lähde: Suomen Rautatiemuseon tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *