Museot

Nykydokumentointitempaus tallentaa suomalaisten kulutusta eri näkökulmista

Kauppakeskus Forum. Kuva: Sakari Kiuru, Museovirasto.

Perjantaina 18.9.2020 museot eri puolilla Suomea osallistuvat yhdessä nykydokumentointitempaukseen, jonka tarkoituksena on tallentaa tämän päivän kulutusta eri näkökulmista yhden päivän ajan. Tempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO.

Kulutuksentallentajat-tempaus toteutetaan museoiden välisenä yhteistyönä. Museot dokumentoivat esimerkiksi yrityksiä, ruokailua, materiaaleja, muotia ja muotoilua, kulutuskäyttäytymistä, jätteiden kierrätystä, matkailua sekä rakennuksia. Kulutuksen näkökulmasta tarkastellaan myös yhteiskunnallista infrastruktuuria, taiteen hiilijalanjälkeä ja mediasisältöjen tuottamista. Kulutuksen käsite ulottuu siis tempauksessa hyvin laajalle alueelle.

Tempaukseen osallistuvat museot ovat valinneet näkökulman ja kohteen oman toimialansa ja tehtävänsä mukaisesti. Vuonna 2018 toteutettiin vastaava yhteistyö ja aiheena oli silloin suomalaisten onnellisuus. Tempauksella museot haluavat edistää ja esitellä nykyajan dokumentaatiota osana tärkeää kokoelmatyötä.

Itäkeskuksen kauppakeskus. Sakari Kiuru, Helsingin kaupunginmuseo.

Tempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO, joka kehittää museoiden nykydokumentointitoimintaa ja koordinoi museoiden välistä tallennustyönjakoa. TAKO-verkoston puheenjohtaja Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta kertoo:

Nykyhetken dokumentointi on yhä tärkeämpi osa museoiden kokoelmatyötä. Sen avulla voimme kerätä tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja tapahtumista heti, silloin kun niistä on vielä saatavilla mahdollisimman monipuolista aineistoa. Kun tallennamme esimerkiksi kulutusta yhdessä ja samanaikaisesti, pystymme kartuttamaan museokokoelmia entistä kattavammin ja vaikuttavammin.

Dokumentointipäivänä kerätty materiaali tulee täydentämään suomalaisten museoiden kokoelmia kulutukseen liittyvillä esineillä, valokuvilla, videoilla, arkistoaineistolla ja verkkomateriaalilla. Kokoelmiin tallentuu myös näkökulmia siitä, millaisia kestäviä ja kestämättömiä ulottuvuuksia nykykulutukseen liittyy.

Kulutuksenatallentajat-tempausta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kulutuksentallentajat.

Nykydokumentointitempaukseen osallistuvat museot, aiheet ja yhteystiedot.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *