Uutiset

Odeuropa-hanke historiallisten hajujen jäljillä

Floris van Dyck: Still Life with Cheese, c. 1615. Rijksmuseum. Wikimedia commons.

Haju on merkittävä tutkimuskohde, joka on saamassa yhä enemmän huomiota eri puolilla maailmaa. Tutkijat, historioitsijat ja tekoälyn asiantuntijat Euroopassa ovat yhdistäneet voimansa monitieteisessä projektissa, jossa pyritään tunnistamaan ja jopa luomaan uudelleen 1500–1900-luvun alun tuoksuja ja hajuja. Hankkeen Odeuropa: Negotiating Olfactory and Sensory Experiences in Cultural Heritage Practice and Research on tarkoitus alkaa tammikuussa 2021.

Odeuropa-projekti pyrkii löytämään vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: mitkä ovat tärkeimmät hajuaistimukset ja tuoksuvat tilat, jotka ovat vaikuttaneet kulttuurissamme? Kuinka aistitietoa voi kerätä laajoista digitaalisista teksti- ja kuva-aineistoista? Kuinka tuoda hajuja tietokannassa esille mahdollisimman monesta eri näkökulmasta? Kuinka turvata hajuperintömme säilyminen ja miksi? Lisäksi yksi keskeinen osa projektia on tuoda esiin hajujen historiallisuus: kuinka eri hajujen merkitykset ja käyttötavat ovat muuttuneet ajan saatossa.

Kolmivuotisen projektin ensimmäinen vaihe tulee olemaan tekoälyn kehittäminen. Tekoälyn tarkoitus on seuloa monikielisestä historiallisesta aineistosta sekä tekstuaaliset maininnat että visuaaliset aines jotka liittyvät hajuihin ja tuoksuihin. Tietoja tullaan käyttämään muu muassa eurooppalaisiin hajuihin keskittyneen online-tietosanakirjan kehittämiseen.

Projektin tiimi aikoo yhdessä kemistien ja hajuvesituottajien kanssa luoda uudelleen menneisyyden hajuja. Tutkijat toivovat, että hajuilla voisi arvokkaan kulttuuriperinnön säilyttämisen lisäksi parantaa ja syventää kävijöiden kokemusta museoissa ja muissa kulttuuriperintökohteissa.

Lähteet: The Guardian & Odeuropa

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *