Keruut

Osallistu työhön liittyvän kulttuuriperinnön digitointiin osana Europe at Work -teemaa

Fabrik för L M Ericsson Interiör, 1938-1945. Kuva: Arkitektur- och designcentrum, Public Domain Mark.

Europeana-portaalin syksyn 2019 teema Europe at Work, jossa kerrotaan eurooppalaisen työn tekijöistä, historiasta ja nykyisyydestä digitaalisen kulttuuriperintöaineiston kautta. Syyskuusta marraskuuhun käynnissä olevaan kausiteemaan sisältyy aiheen keruuseen liittyviä tapahtumia ja kokoelmapäiviä organisaatioissa ympäri Eurooppaa.

Europe at Work esittelee teollisen työn historiaa, ja sen tarkoitus on osoittaa, että nykyinen työnteko on rikasta ja varioivaa. Työn tekemisen muutos liittyy ajan myötä tapahtuneisiin teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin, jotka ovat ravistelleet Eurooppaa erityisesti teollisen vallankumouksen alkuajoista lähtien.

Työ on iso osa identiteettiämme: sitä, mistä tulemme ja mihin olemme matkalla. Työ kytkeytyy myös erottomasti kulttuuriperintöön ja tarinoihin, joita meille jää kerrottavaksi. Näitä tarinoita on mahdollista kertoa esimerkiksi työstä kertovien arkistoaineistojen kautta.

Naiset pakkaavat appelsiineja. Kuva: Österreichische Nationalbibliothek – Austrian National Library, Public Domain Mark.

Europe at Work -kausiteemassa on mukana lukuisia museoita, gallerioita, kirjastoja ja arkistoja ympäri Eurooppaa. Kokemusten kokoamiseen voi osallistua organisaatioissa paikan päällä tiettyinä kokoelmapäivinä tai sitten internetissä. Tarkoituksena on, että teollisen työn tekijät voivat jakaa työn tekemiseen liittyviä tarinoitaan ja aineistojaan, jotka voivat olla esimerkiksi valokuvia, päiväkirjoja tai kirjeitä. Tarinat talletetaan Europeana-portaaliin, jossa niitä voi tutkia myöhemmin.

Suomesta mukana ovat Fiskarsin museo yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa, Varkauden museo sekä Tekniikan museo. Fiskarsin osallistuminen liittyy museon 70-vuotisjuhlaan, jota voi juhlistaa osallistumalla Työntekoa Fiskarsissa -kokoelmapäivään 30.10.2019. Päivän aikana kerätään talteen muistoja, jotka liittyvät jollakin tavalla fiskarsilaiseen työntekoon. Kaikki aiheeseen liittyvät muistot ovat arvokkaita, ja digitoitavaksi tuotavat esineet, dokumentit ja valokuvat saa takaisin päivän päätteeksi. Tapahtumapäivänä museoon on vapaa pääsy, ja museo on auki kello 11–18. Muistoja kerätään kello 13–17.

Tekniikan museossa järjestetään kokoelmapäivä 28.11 klo 17.30 alkaen. Tekniikan museo kutsuu tapahtumaan IT-alan, graafisen alan ja maanmittausalan nykyisiä ja jo eläköityneitä työntekijöitä. Suositeltavaa on, että tapahtumaan osallistuvat ottavat mukaansa jonkin muistoesineen, jonka herättämistä muistoista ja tarinoista kertoo tapahtumassa. Osa tarinoista tallennetaan Europeanan tietokantaan.

Valikoituja kuvia työnteosta Europeana-portaalissa

Industrial Heritage Europeana-portaalissa

Europe at Work -kokoelman esimerkkitarinoita

Juttua päivitetty 28.10.2019 klo 15.26. Lisätty tieto Tekniikan museon kokoelmapäivästä.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *