Digitoinnit

Osia kansainvälisesti merkittävästä Thomas Cookin kokoelmasta julkaistiin digitaalisesti

Thomas Cookin muotokuva, n. 1880. Kuva: National Library of Wales.

Thomas Cook (1808–1892) oli brittiläinen matkailualan yrittäjä, joka perusti muun muassa tunnetun Thomas Cook & Son Ltd. –matkailuyhtiön. Leicestershiren kunnan omistamaa Thomas Cookin arkistoa digitoidaan ensi vuoden huhtikuuhun saakka.

Osittain verkkoon julkaistu arkistokokoelma Thomas Cook Archive sisältää yritystoiminnasta kertovia lehtiä, sopimuspapereita ja historiallisia matkaesitteitä. Arkisto siirtyi vuonna 2019 Leicestershiren kunnan omistukseen ja kunnalle myönnettiin 40 000 punnan apuraha Britannian kansallisarkistolta digitointia varten.

Vielä digitoimattomaan osaan kuuluu esimerkiksi 60 000 valokuvaa, julisteita sekä matkamuistoja Thomas Cookin yrityksen 178-vuotiselta taipaleelta. Jos kaikki arkiston osat asetettaisiin perätysten, tulisi digitoitavan arkiston yhteismitaksi noin 250 metriä. Projektin toivotaan valmistuvan ensi vuoden huhtikuussa.

Matkaesitteet ovat yksi suurimmista arkiston osista. Vanhimmat esitteet on päivätty vuonna 1858. Suurin osa aineistosta on 1890-luvulta. Arkistoa voidaan pitää kansainvälisesti merkittävänä, sillä se tarjoaa laajan katsauksen Thomas Cookin henkilöhistoriaan sekä yhteiskunnallisesti merkittävän matkailuyhtiön vaiheisiin.

Arkistoa pitävä taho huomauttaa, että kokoelmaa selatessa tulee huomata sen sisältävän aikakautensa kieltä sekä asenteita erilaisia ihmisryhmiä kohtaan, mikä voi loukata aineiston parissa työskenteleviä. Loukkaavia kohtia on merkitty aineistoon sisällöstä varoittavilla asiasanoilla.

Cook’s Continental Time Tables & Tourist’s Handbook -matkaoppaan kansikuva vuodelta 1888. Kuva: Wikimedia Commons.

Lisätietoja:

BBC: Leicestershire’s Thomas Cook archive goes online.

Leicestershire County Council: Part of huge Thomas Cook archive now available to search online.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *