Yleinen

Pedaali ry:n ”Vuoden jarrupala” -huomionosoitus Arkkitehtuurimuseolle

Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry myöntää vuosittain ”Vuoden museopedagoginen teko” -palkinnon ajankohtaiselle hankkeelle tai toimintatavalle, joka on tuonut esimerkillisiä ja huomionarvoisia satsauksia museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan. Tänä vuonna palkinnon vastapainoksi Pedaali jakaa ”Vuoden jarrupala” -huomionosoituksen museopedagogista toimintaa haittaavasta teosta tai toimenpiteestä. Vuoden 2018 jarrupala myönnetään Arkkitehtuurimuseon vuonna 2017 tapahtuneelle museopedagogisen toiminnan alasajolle.

Pedaali ry:n mukaan museon johto irtisanoi yt-neuvotteluiden päätteeksi taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten neljä henkilöä vuoden 2017 lopulla. Tämä tarkoitti samalla sitä, että kaikki museopedagogiikkaan perehtyneet ihmiset saivat lähteä, ja sisältölähtöinen museopedagoginen toiminta päätettiin ulkoistaa ulkopuolisille tapahtumanjärjestäjille. Pedaali ry:n mukaan muutosten jälkeen on epäselvää, täyttääkö Arkkitehtuurimuseo enää jatkossa sille ammattimaisena erikoismuseona asetettuja vaatimuksia.

Uusi opetussuunnitelma velvoittaa opettajia tuomaan oppilaita museoihin ja etsimään oppimisympäristöjä koulun seinien ulkopuolelta. Monia oppiaineita yhdistävälle, ilmiöpohjaiselle oppimiselle juuri Arkkitehtuurimuseo tarjoaa erityisen ympäristön. Arkkitehtuurimuseon johto ei tätä yhteiskunnallista muutosta nähnyt eikä näkemyksen puutteessa osannut hyödyntää tilannetta. Arkkitehtuuri koetaan tutkitusti vaikeasti lähestyttäväksi aiheeksi. Museopedagogiikka on tässä avainasemassa.

Jos Arkkitehtuurimuseo aikoo jatkossa ostaa pedagogisia asiantuntijapalveluita ulkopuolisilta, pedagoginen kokoelmien tuntemus ja tunnetuksi tekeminen eivät välity siinä mitassa, kuin silloin jos talossa toimisi museon kokoelmat tunteva museolehtori. Pedagogisten sisältöjen hankinta asiantuntijapalveluna edellyttää pedagogista asiantuntemusta myös ostajalta.

Pedaali ry:n mukaan museopedagogian päätarkoitus ei ole tulojen generoiminen, vaan se on olennainen osa museoiden olemassaolon perustelemista.

Pedaali ry:n tiedote ”Vuoden jarrupala” -palkinnon myöntämisestä Arkkitehtuurimuseolle.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *