Uutiset

R. W. Ekmanin teos Kung Fjalar jälleen esillä

R. W. Ekmanin teos Kung Fjalar. Kuva Ville Mäkilä Turun museokeskus.

Robert Wilhelm Ekmanin (1808-1873) maalaus Kung Fjalar on vuosikymmenien jälkeen taas nähtävillä Turun linnassa. Konservoitu teos on esillä linnan sisääntuloaulan parvella. Teos on maalattu Turussa vuonna 1862.

J.L. Runebergin samannimiseen traagiseen runoteokseen pohjautuvan teoksen myöhemmät vaiheet kietoutuvat Turun linnan historiaan. Turun historialliselle museolle lahjoitettu teos oli näytteillä esilinnassa joulupäivänä 1939, jolloin linna sai ensimmäiset osumansa talvisodan pommituksissa.

Maalaus oli ainoa museoesine, joka vaurioitui tässä pommituksessa. Keskiraskaan pommin aiheuttama paineaalto repi maalaukseen viisi reikää, jotka ovat yhä nähtävissä oikeassa alareunassa. Repeämät on päätetty jättää teoksen konservoinnissa näkyviin ikään kuin arpina. Rikki repeytynyt kangas kertoo dramaattisella tavalla yhdestä hetkestä maalauksen ja Turun linnan tarinassa.

Repeämät on päätetty jättää teoksen konservoinnissa näkyviin ikään kuin arpina. Detalji R. W. Ekmanin teoksesta Kung Fjalar. Kuva Ville Mäkilä Turun museokeskus.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *