Museot

Ranska palauttaa Beniniläisiä museoesineitä takaisin kotimaahansa

Ranskan armeijan 129 vuotta sitten Beninistä varastamat esineet ovat viimeistä kertaa esillä Quai Branly -museossa. Esineiden palauttaminen Afrikkaan on osa laajempaa länsimaisia museoita koskevaa dekolonisaatiokeskustelua.

Vuonna 1892 Beninistä vietyihin esineisiin kuuluu esimerkiksi Dahomeyn kuningaskunnan viimeisen kuninkaan Behanzinin valtaistuin, kolme patsasta, neljä palatsin ovea ja lukuisia liikuteltavia alttareita. Presidentti Emmanuel Macronin arvellaan palauttavan esineet parantaakseen maansa imagoa etenkin nuorten afrikkalaisten keskuudessa.

Quai Branly -museo on alkanut tarkastella lisäksi muita laajoja Afrikkaan liittyviä kokoelmiaan ja selvittää, mitkä niistä on aikoinaan viety väkipakolla pois alkuperäisiltä yhteisöiltään. Museon Afrikka-kokoelmassa on yhteensä 300 000 esinettä.

Emmanuel Macron antoi lupauksen Burkina Fasossa pitämässään puheessa vain vähän aikaa valitsemisensa jälkeen, että Ranska helpottaisi afrikkalaisen kulttuuriperinnön palauttamista viiden vuoden sisällä puheen pitämisestä. Asiantuntijoiden arvion mukaan noin 80–90 % afrikkalaisista kulttuurisesti tärkeistä esineistä on viety pois kotimaastaan.

Viime vuosina länsimaisessa museokentässä tapahtunut dekolonialistinen käänne on saanut etenkin entiset siirtomaaisännät tarkastelemaan kokoelmiaan ja pohtimaan niiden palauttamista. Esineiden palauttaminen on kuitenkin ollut hidasta: tätä ennen Ranska on palauttanut vain yhden miekan Senegalin armeijamuseoon. Nyt palautettavat Beniniläiset esineetkin ovat vain pieni osa yli 90 000 Saharan eteläpuolisen Afrikan esineestä, jotka ovat edelleen ranskalaisten museoiden kokoelmissa.

Lisätietoja:

France24: Final show in France for looted Benin treasures

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *