Uutiset

Ranska osti Sodoman 120 päivää -käsikirjoituksen 4,55 miljoonalla eurolla

Kuva: Musée des lettres et manuscrits, Paris

Ranskan kansalliskirjasto (Bibliothèque nationale de France, BnF) osti alkuperäiskäsikirjoituksen Markiisi de Saden romaanista Sodoman 120 päivää. Käsikirjoitus on laadittu 11-metriselle paperiliuskalle, ja siitä pulitettiin 4,55 miljoonaa euroa (5,34 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria). Ranskan valtio ei julkisen kansalliskirjastonsa hankinnasta tosin köyhtynyt, sillä teoksen kustannukset lahjoitti pankkiiri Emmanuel Boussard.

Markiisi de Sade kirjoitti Sodoman 120 päivää ollessaan vankina Bastiljissa vuonna 1784. Alkuperäiskäsikirjoitus on 12 metriä pitkä ja 11 cm leveä. Se koostuu 33 yhteen liimatusta paperista, jotka Markiisi oli onnistunut salakuljettamaan selliinsä. Liuska on täynnä pienen pientä käsialaa. Markiisi rullasi paperiliuskan ohueksi kääröksi ja piti sitä piilossa sellin seinän raossa.

Markiisi de Sade vankilassa. Kuva 1800-luvulta, tuntematon tekijä. The Granger Collection

Markiisi siirrettiin Charentonin mielisairaalaan vain 10 päivää ennen Bastiljin valtausta ja vankien vapauttamista. Hän ei pystynyt ottamaan kääröä mukaansa. Käärö löytyi myöhemmin, ja se säilyi yksityisomistuksesssa yli 230 vuotta.

Ranska yritti jo vuonna 2013 ostaa käsikirjoituksen 5 miljoonalla dollarilla, kun teoksen yksityiset omistajat asettivat sen huutokauppaan. Hankinta ei tuolloin onnistunut, koska käsikirjoitus luokiteltiin varastetuksi, jolloin se olisi joutunut Ranskan rajalla takavarikoiduksi.

Käsikirjoituksen jännittävät kuviot eivät pääty tähän: Aristophil-yhtiön Gérard Lhéritier osti teoksen vuonna 2014. Yhtiö toimi ostamalla historiallisia dokumentteja ja myymällä niiden osakkeita. Liiketoiminta paljastui pyramidihuijaukseksi vuonna 2015, jolloin sen toiminta lakkautettiin ja yhtiön omistukset määrättiin myytäväksi. Aristophilin kokoelma oli ehtinyt paisua niin suureksi, että meni yli kuusi vuotta ennen kuin kaikki arvokkaat dokumentit oli luetteloitu asianmukaisesti ja niiden myynti saattoi alkaa.

Kuva: Maurice Heine 1931, Public domain, Wikimedia commons.

Varmistaakseen arvokkaan käsikirjoituksen palaamiseen Ranskaan Sodoman 120 päivää julistettiin kansallisaarteeksi vuonna 2017. Tästä on kiittäminen BnF:n ponnisteluja asian eteen. Näin käsikirjoitus vedettiin pois huutokaupasta.

Helmikuussa 2021 Ranskan hallitus pyysi apua ranskalaisilta käsikirjoituksen saamiseksi Ranskaan. Vastineeksi he tarjosivat alennuksia yritysveroihin. Tässä kohtaa Boussard astui esiin. Käsikirjoituskäärön on määrä asettua seuraavaksi Pariisissa sijaitsevaan Arsenal-kirjastoon, joka on osa Ranskan kansalliskirjastoa.

Uutisia ja lisätietoa tapauksesta:

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *