Museot

Ranskassa avattiin uusi Dreyfus museo

Ranskassa avattiin 26.10. uusi Dreyfus museo, joka kertoo antisemitismin historiasta ja väärin syin tuomitusta juutalaisesta armeijan upseerista Alfred Dreyfuksesta (1859–1935). Dreyfus tuomittiin syyttömänä vuonna 1894, kun hänen väitettiin kertoneen saksalaisille sotasalaisuuksia. Tuomio herätti aikanaan paljon keskustelua Ranskassa ja se tunnetaan paremmin Dreyfusin tapauksena.

Alfred Dreyfus perheensä kanssa 1905. Kuva: Wikimedia Commons.

Museon avaamisessa oli mukana Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka vihki museon käyttöön lokakuun lopussa. Museo sijaitsee Maison Zola -rakennuksessa, joka oli kirjailija Émile Zolan (1840–1920) kotitalo.

Émile Zolalla oli tärkeä rooli Dreyfusin tapauksessa, sillä hän julkaisi vuonna 1898 päivälehti L’Auroressa kirjoituksen J’Accuse, jossa hän syytti Ranskan hallitusta antisemitismistä ja Alfred Dreyfusin väärin tuomitsemisesta. Kirjoitus jakoi ranskalaisten mielipiteet kahtia ja nostatti poliittisen kohun, jossa konservatiivit olivat Zolaa vastaan ja liberaalit hänen kannallaan.

Museon näyttelyt esittelevät Dreyfusin tapausta monipuolisesti ja sen kokoelmiin kuuluu yhteensä 500 aiheeseen liittyvää dokumenttia. Dokumenttien joukossa ovat myös alkuperäiset, valheelliset syytökset sisältävät, asiakirjat Alfred Dreyfusia vastaan.

Dreyfus todettiin virallisesti syyttömäksi vuonna 1906. Virallisesta syyttömän statuksesta huolimatta Alfred Dreyfus joutui kärsimään oikeistomedian syytöksistä ja ampumavälikohtauksesta, jossa häntä ammuttiin kahdesti.

Lisätietoja:

RFI: Macron opens museum dedicated to the the ’Dreyfus affair’ and anti-Semitism

The Local Fr: New museum honours dark scandal of France’s past

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *