Artikkelit

Rembrandtin Yövartion restaurointia voi seurata Internetin välityksellä

Rembrandtin Yövartion entisöinti aloitettiin maanantaina 8. heinäkuuta Amsterdamin Rijksmuseumissa. Entisöinti on ainutlaatuinen paitsi mittakaavaltaan myös siksi, että teoksen entisöintiä voi seurata paikan päällä tai Internetissä.

Rijksmuseumin johtaja Taco Dibbits kertoo The Guardian -lehdessä, että maalaus on hyvin merkittävä ja kiinnostaa laajoja yleisöjä, minkä vuoksi maalauksen halutaan olevan yleisön nähtävissä restauroinnista huolimatta. Yövartiota on entisöity viimeksi 1970-luvulla, mutta viime vuosina työ on alkanut haalistua. Nyt alkaneen restauroinnin tarkoituksena on paitsi saattaa taulu entiseen kukoistukseensa myös selvittää, kuinka Rembrandt loi kuuluisan teoksensa.

Entisöintiä varten taulun ympärille on rakennettu seitsemän neliömetrin kokoinen lasikuutio, jonka sisällä työskentelee 12-henkinen tiimi. Lasikuution ansiosta konservaattorit voivat työskennellä kontrolloidussa ympäristössä ja yleisö voi silti katsella teosta. Työn odotetaan kestävän vuosikausia ja maksavan miljoonia euroja, ja restauroinnin vaiheet pyritään dokumentoimaan Internetiin hyvin tarkasti.

Teoksen restauroinnissa hyödynnetään uusimpia ja kehittyneimpiä tutkimusmenetelmiä. Digitaalisilla kuvantamistekniikoilla, kuten XRF-röntgenfluoresenssiskannaus, teoksen maalikerrosten koostumusta voidaan analysoida millimetrin tarkkuudella. Täten voidaan luoda yksityiskohtainen kuva teoksen koostumuksesta ja maalausprosessista. Teoksesta otetaan myös korkearesoluutioisia valokuvia, joiden kautta Yövartiota pystytään tutkimaan tarkemmin kuin mihin ihmissilmä kykenee.

Yövartion historia

Rembrandtin (1606–1669) vuonna 1642 valmistunut, yleisesti Yövartio-nimellä tunnettu öljyvärimaalaus kuvaa lähdössä olevaa Amsterdamin kaartia, jonka tehtävä oli suojella kaupunkia sitä vastaan kohdistuneilta hyökkäyksiltä. Teos on kaartilaisten itsensä tilaama. Teos tunnetaan sen suuren koon vuoksi: teos on 363 senttimetrin korkuinen, 467 senttimetriä leveä ja 337 kilon painoinen, eli kuvassa olevat henkilöt esitetään lähes luonnollisessa koossaan. Teoksen taiteellinen arvo perustuu taidehistorioitsijoiden ja -kriitikoiden mukaan Rembrandtin vaikuttavaan valon ja varjon käyttöön sekä teoksesta välittyvään liikkeen tuntuun, minkä vuoksi se poikkeaa 1600-luvulle tyypillisistä staattisista sotilaskuvauksista. Teos on Alankomaiden taiteen kultakauden kuuluisimpia edustajia.

Yövartion restauroinnin aloitusvuosi osuu Rembrandtin kuoleman 350-vuotisvuodelle. Vaikka teosta on koonsa vuoksi liikuteltu harvoin, sillä on silti värikäs historia. Kun maalaus siirrettiin Amsterdamin kaupungintaloon vuonna 1715, teosta leikattiin joka sivulta tilaongelmien vuoksi. Nykyiseen kotiinsa, Alankomaiden kansallismuseoon teos löysi tiensä 1800-luvun lopulla. Yövartiota on entisöity sitä mukaa, kun maalaus on joutunut vandalismin kohteeksi, mutta nyt alkanut restaurointi on laajuudessaan ennennäkemätön.

Teoksen restaurointia 1970–luvulla. Kuva: The History Blog

Lisätietoja

”Operaatio Yövartion” kotisivut

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *