Museot

Riita Krimin museoesineistä jatkuu – Esineet tulee palauttaa Ukrainalle

Agricolassa uutisoitiin aiemmin vuonna 2014 alkaneesta riidasta Ukrainan ja Venäjän välillä kultaisten museoesineiden palauttamisesta. Seitsemän vuotta kestäneeseen riitaan saatiin nyt ratkaisu Alankomaiden tuomioistuimen päätöksellä, mutta Venäjä voi vielä valittaa päätöksestä.

Lainattuihin esineisiin kuuluu esimerkiksi skyyttien seremoniakypärä. Kuva: Allard Pierson museo.

Riita alkoi, kun Bakhchisaran museo lainasi kultaesineitä amsterdamilaiselle museolle ”Crimea: Gold and Secrets of the Black Sea” -näyttelyä varten. Sopimukset arvokkaiden esineiden lainaamisesta tehtiin Ukrainan valtion ja esineet vastaanottaneen museon välillä. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että esineet lainannut museo sijaitsee Krimin alueella, jonka Venäjä valtasi esineiden luovuttamisen jälkeen. Krimiläinen museo yritti pakottaa esineet lainanneen Allard Pierson museon palauttamaan esineet takaisin, vaikka Venäjä väitti, että sillä ei ole kiinnostusta olla mukana esineitä koskeneessa oikeustaistelussa.

Nyt Amsterdamin tuomioistuin on päättänyt, että esineet ovat osa ukrainalaista kulttuuriperimää nojaten vuoden 1995 Ukrainan museolakiin. Tuomioistuimen päätöksellä esineet kuuluvat siis Ukrainan valtiolle. Venäjällä on kuitenkin oikeus valittaa päätöksestä, joten kiista voi tulla uudelleen ratkaistavaksi. Tällä hetkellä esineitä säilytetään Allard Pierson museon omistaman Amsterdamin yliopiston varastossa.

Lisätietoja:

Agricola: Riita Krimin museoesineistä

BBC: Crimean gold must return to Ukraine – Dutch court

DW.com: Crimea gold awarded to Ukraine in blow to Russia

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *