Museot

Sisällissota sisarten silmin

”Onneksi ne kauhun päivät ovat loppuneet”, totesi sisar Aina helpottuneena kun koettelemukset Vehmaalla olivat ohi. Hänen ja kymmenien muiden sisarten eli Helsingin Diakonissalaitoksen diakonssojen ja koesisarten tuntemuksia ja koettelemuksia sisällissodan ajalta on koottu näyttelyyn ”Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota”. Sisaret työskentelivät seurakunnissa ja monissa hoitolaitoksissa pääasiassa alueella, joka jäi punaisten valtaamaksi.

Keskeisessä osassa on diakonissa Edith Sjösten (kuvassa). Hänen päiväkirjamerkintöjen välityksellä päästään valkoisten huoltojoukkojen mukana rintamalle, muun muassa Heinolaan, Länkipohjaan ja Lempäälään sekä Syrjäntaan taistelujen raunioille. Edith jatkaa päiväkirjaansa heinäkuussa Tammisaaren vankileirillä, jossa hän oppii ymmärtämään punaisten näkökantoja.

Lisäksi näyttelyssä luodaan katsaus Helsingin Diakonissalaitoksen Alppikadun kortteliin. Laitoksen sairaalassa ja läheisiin laitoksiin varustetuissa potilashuoneissa toimi saksalaisten 23. baijerilainen kenttäsairaala huhtikuusta marraskuuhun 1918.

Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota on esillä Alppikatu 2, päärakennus. Näyttely on avoinna ma-pe 9-15. Korttelin kahvilassa on julistekooste, jossa ajankohtaiset sotakuvat on yhdistetty sadan vuoden takaisiin ajatuksiin. Miissä perimmäinen kysymys on; onko mikään muuttunut?

Materiaalia on myös verkossa:

Sisaret ja sisällissota

Edith Sjösten (ohjelma on ruotsiksi)

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *