Uudet verkkosivut ja tietokannat

Skotlannin noitavainot saavat näkyvyyttä uudessa interaktiivisessa kartassa

Edinburghin yliopisto on julkaissut sivuston, missä Skotlannin noitavainot 1500-1600 –luvuilla näkyvät interaktiivisessa kartassa. Noitavainojen kohteeksi joutuneet henkilöt ovat kukin sijoitettu kartalle asuinpaikkansa mukaan ja sivusto tarjoaakin tietoa yli kolmestatuhannesta noitavainojen uhriksi joutuneesta naisesta ja miehestä.

Sivustolla kustakin henkilöstä näkyvät syntymäpaikan lisäksi muun muassa luokka ja ammatti, miksi henkilöä syytettiin noituudesta ja minkälaisen rangaistuksen tämä noituudesta sai. Henkilötietojen lisäksi kartalle on merkitty myös muun muassa paikkakunnat joissa käytiin noitaoikeudenkäyntejä ja käytettiin kuolemanrangaistusta.

Noitavainojen aikakaudella yliluonnollisilla hahmoilla, kuten Pirulla, ja yliluonnollisilla tapahtumilla selitettiin onnettomuudet ja vastoinkäymiset, jolloin noituuden ja noitien osoitettiin aiheuttaneen niin sairauksia, kuolemaa kuin myös esimerkiksi menetettyjä satoja. Yksi sivustolta löytyvistä Skotlannissa noidaksi syytetyistä oli Issobell Oige. Issobellin väitettiin pystyvän noitumaan myrskyjä roikottamalla kovakuoriaista langasta ja kuiskuttelemalla tälle. Marion Peeblesin puolestaan väitettiin upottaneen veneen muuttumalla pyöriäiseksi. Molemmat naiset todettiin oikeudenkäynnissä noituuteen syyllisiksi ja tuomittiin teloitettaviksi.

Kuvituskuva teoksesta King James I: Daemonologie, 1591.

Edinburghin yliopiston julkaisema sivusto on yhteydessä samaisen yliopiston projektiin ”The Survey of Scottish Witchcraft”, joka oli perusteellinen tutkimus noitavainoista Skotlannissa. Projektin tavoitteena oli muodostaa mahdollisimman informatiivinen tietokanta ihmisistä, joita oli syytetty noituudesta vuosina 1563-1736. The Survey of Scottish Witchcraft toteutettiin vuosina 2001-2003. Nyt julkaistun interaktiivisen kartan toivotaan tuovan nämä noitavainojen uhrit paremmin nykypäivän ihmisten tietoisuuteen.

 

Lisätietoa:

Witches

The Survey of Scottish Witchcraft

 

Artikkelikuva kuvakaappaus sivustolta https://witches.is.ed.ac.uk/.

 

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *