Keruut

SKS:n muistitietokeruu joulupukista

Lapsi joulupukin sylissä jouluna. 1960 -luku. Juha Renvall. Helsingin kaupunginmuseo.

Jokaisella on Suomessa muistoja joulupukista. SKS on edellisen kerran kerännyt muistitietoa joulupukista 30 vuotta sitten –  joulupukkiin liittyvät muistot ja kokemukset kiinnostavat taas! Onko suomalainen joulupukkiperinne muuttunut viime vuosikymmeninä? Millä tavoin se on muuttunut? Kerro suomalaisesta joulupukista 15.10.2020–6.1.2021

SKS toivoo myös valokuvia joulupukista sekä kohtaamisista joulupukin tai -tonttujen kanssa.

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

 • Milloin kuulit joulupukista tai tapasit hänet ensimmäistä kertaa? Mitä kohtaamisesta on jäänyt mieleesi?
 • Jos joulupukki ei käynyt kotonasi, vaikuttiko se joulutunnelmaan? Tunsitko jääväsi jostain paitsi?
 • Mitä joulupukista tai joulutontusta kerrottiin ja miten joulupukkiin suhtauduttiin lapsuudessasi? Mitä sisarukset, kaverit tai vanhemmat kertoivat joulupukista? Millaisia tunteita joulupukki tai tontut sinussa herättivät?
 • Millainen rooli joulutontuilla ja joulupukin muorilla on joulunvietossasi?
 • Miten joulupukki oli pukeutunut, kun näit hänet ensimmäisen kerran? Mitä pukki sanoi tai teki? Ovatko joulupukin ulkoasu tai käyttäytyminen muuttuneet vuosien kuluessa? Entä suhtautuminen pukkiin?
 • Millainen on mielestäsi hyvä joulupukki? Entä huono?
 • Muistatko milloin et enää uskonut joulupukkiin ja miksi et?
 • Maailma muuttuu joulupukin ympärillä. Miten jouluperinteesi ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä? Onko joulupukilla tai pitäisikö hänellä olla sanoma esimerkiksi lasten ja heikompiosaisten tai ympäristöasioiden puolesta?
 • Joulupukki tunnetaan melko hyvin ympäri maailmaa. Miten suomalainen joulupukki eroaa mielestäsi muiden maiden joulupukeista?
 • Miten joulupukkiperinnettä on perheessäsi tai tuttavapiirissäsi yhdistetty muiden kulttuurien joulun vieton tai muiden joulunajan juhlien tapoihin?
 • Kerro mieleenpainuvin joulupukkiin tai -tonttuihin liittyvä muistosi.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Joulupukkisäätiö. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. SKS tiedottaa keruun tuloksista keväällä 2021. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Vastausohjeet ja lisätietoja keruusta löydät SKS:n sivuilta.

Yksi kommentti artikkeliin “SKS:n muistitietokeruu joulupukista

 1. Lapsuudessani (s.1975) joulupukki oli todella pelottava ilmestys. Pukeutunut vanhaan turkkiin, tekopartaan, karvahattuun ja suuriin lapikkaisiin ja tuli pihaan porolla, sekä haisi vahvasti viinalle. Todellakin ihan oikealla porolla, koska asuimme Pohjois-Suomessa. Ei mikään kiva ja iloinen tapahtuma vaan pelottava ja sekava.

  Nyt omien pasten kanssa ollaan yhden vahvassa maistissa olleen tilauspukin jälkeen päädytty siihen, että kukin lapsi vuorollaan ja halutessaan pukeutuu joulupukiksi ja jakaa lahjat. Meillä on punainen nuttu, iso tonttuhattu, tekoparta ja lapikkaat. Jos kukaan lapsista ei halua pukeutua joulupukiksi, niin silloin meillä käy joulutonttu tuomassa lahjat kuusen alle kun lapset ovat saunassa. Tonttu jättää kuuseen kirjeen, miksi heillä oli pukin kanssa tänä vuonna niin kiire. Ehkä tänä vuonna tulee taas tonttu ja kirje, koska korona.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *