Keruut

SLS arkivs aktiva insamling med frågelista

Illustration: Antti Pokela

Har du sökt stipendium? Minns du kalla kriget? Eller är du kanske en aktivist? Och vad hände efter #metoo för tre år sedan? Det här är teman som SLS arkiv samlar in berättelser om.

Frågelistan I hopp om stipendium görs på initiativ av Alfred Kordelins stiftelses med anledning av stiftelsens jubileumsår. Insamlingen görs också på finska av Finska Litteratursällskapet, SKS och pågår till den sista december.

Prof. Antero Holmila vid Jyväskylä universitet önskar få ta del av Minnen och erfarenheter av kalla kriget. Också den här insamlingen görs i samarbete med SKS och pågår till 15.1.2021.

För tre år sedan skakades vi av avslöjanden om sexuella trakasserier via #metoo rörelsens avslöjanden. I Svenskfinland fick aktionen namnet #dammenbrister. På initiativ av forskarna Nina Nyman och Ylva Perera samlar SLS arkiv in tankar om vad som har förändrats på dessa tre år via frågelistan #dammenbrister och #metoo – vad hände sedan? Den här insamlingen görs i samarbeten med Svenska Yle och pågår till 31.3.2021

Trots att vår värld kan verka hård, kall och hotad från många håll finns det många engagerade och aktiva personer som inte misströstar utan vill bidra till att göra livet bättre. Kanske är du en av dem som svarar Aktivist, javisst! https://www.lyyti.fi/reg/vardagsaktivism och kan berätta om ditt samhällsengagemang i vardagen. Insamlingen görs i samarbete med Svenska Yle och pågår till 31.3.2021.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *