Museot

Sodan ja rauhan keskus Muisti avautuu keväällä 2021

Mikkeliin keväällä 2021 avautuva Muisti on humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekeskus, jonka tarkoituksena on koota, selittää ja välittää sotaan liittyviä tapahtumia ja kokemuksia uusille sukupolville. Muisti kertoo ihmisistä sodassa, ja sen toiminnan tavoitteena on ”rauhaa ja Suomen itsenäisyyttä arvostava ihminen”. Sodan ja rauhan keskus Muisti avataan Mikkelin keskustaan Päämajataloon.

Päämajatalo valmistui kouluksi 1900-luvun alussa, ja talvi- ja jatkosodan aikana rakennusta käytettiin ylipäällikkö Mannerheimin johtamana puolustusvoimien päämajana. Sotien päätyttyä rakennus otettiin takaisin käyttöön kouluksi. Vuodesta 1974 lähtien osassa rakennusta on toiminut Päämajamuseo, joka jatkaa toimintaansa Muistin yhteydessä. Päämajatalon tilat muokataan tiedekeskuksen tarpeisiin sopiviksi, ja rakennus muuttuu sekä sisältä että ulkoa kuitenkin historiaansa kunnioittaen.

Päämaja sotien aikaan. Kuva: SA-kuva

Kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä vierailukohde

Muistin muutostöistä vastaava näyttelytuottaja Jenni Korhonen sanoo, että Muistissa yhdistetään Päämajatalon menneisyys ja tarinat näyttävään sisältöön. Tärkeää on vaalia rakennuksen henkeä. Piha-alue ja talon sisäpuoli muuttuvat eniten, ulkopuolelta rakennus säilyy pitkälti samana. Piha-alueesta on tarkoitus tehdä kaupunkilaisille avoin oleskelutila, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Kiinteistön omistava Mikkelin kaupunki toimii rakennuttajana, ja lahtelainen Arkviiri Oy vastaa muutostöiden ja näyttelyarkkitehtuurin suunnittelusta. Rakennuttaja Saija Himanen kertoo, että kilpailutus järjestetään tänä syksynä, ja suunnitelmissa on, että työt alkavat vielä tämän vuoden puolella marras–joulukuussa. Muutostöissä menee noin vuosi, ja tilat ovat valmiina vuodenvaihteessa 2020–2021. Tämän jälkeen aikaa jää vielä näyttelyn rakentamiselle.

Sodan ja rauhan keskus Muisti.

Muutostyöt kustantavat noin 3 miljoonaa euroa. Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen kertoo, että rakennuksen suunnittelussa on huomioitu se, että Muisti tuottaa valmistuttuaan tuloja paikkakunnalle. Remontin yhteydessä tehdään töitä, jotka olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä, sillä Päämajatalon vesikatto uusitaan.

Sisältöjohtaja Pia Puntasen mukaan Muistista rakennetaan kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä vierailukohde. Syksyllä aletaan suunnitella sisältöjä ja kehittää verkkopalveluita. Kiinnostuneet voivat tutustua jo nyt Muistin verkkonäyttelyihin ja -palveluihin.

Muistin avautumista odotellessa voi osallistua myös syyskuun lopussa kolmatta kertaa järjestettävään Mikkelin sotakirjallisuustapahtuma, jonka teemana on tällä kertaa talvisota.

Uusi Päämajatalo

Päämajamuseon edustalle rakennetaan paraatipiha, joka muistuttaa Päämajan toiminnasta. Pääsisäänkäynnin ympärille tehdään pääpiha, jonne tehdään selkeät kulkureitit. Sisäänkäynnin ylle tulee uusi moderni katos. Ravintola-kahvilan edustalle tehdään terassi ja sen yhteyteen leikkialue. Myös pysäköintitilaa lisätään.

Sisäänkäynti.

Sisätiloissa tiloja riisutaan ja pintoja uusitaan. Tilojen avartamiseksi puretaan jonkin verran seiniä. Pitkän käytävän varrella sijaitsevat luokkahuoneet säilytetään, mikä jää muistuttamaan rakennuksen koulumaisuudesta.

Päämajataloon rakennetaan myös uutta: vanhan juhlasalin paikalle tulee auditorio, ja rakennukseen tulee hissi saavutettavuuden ja esteettömyyden parantamiseksi.

Varsinaiset 700 neliön näyttelytilat tulevat Sodan ja rauhan keskus Muistin puolelle. Näyttelykierto yhdistää Muistin ja Päämajamuseon yhdeksi kokonaisuudeksi: kierros aloitetaan Muistin puolelta, puolessa välissä siirrytään Päämajamuseoon ja lopulta palataan Muistiin. Kierron tarkoitus on mahdollistaa sodan tarkastelu kahdesta toisiaan täydentävästä näkökulmasta, eli sodan kokemisesta ja sen johtamisesta. Näyttelyt kierrettyään voi poistua joko tiedekeskuksen kaupan tai ravintola-kahvilan kautta.

Lisätietoja

Sodan ja rauhan keskus Muistin verkkosivut

Sodan ja rauhan keskus Muistin verkkopalvelut

Mikkelin sotakirjallisuustapahtuma

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *