Palkinnot

Sotahistorian palkinto 2020 myönnetty Elina Virtaselle ja Mikko Karjalaiselle

Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön sotahistorian palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Tänä vuonna 10.000 euron palkinto on myönnetty jaetusti FT Elina Virtaselle ja FT Mikko Karjalaiselle.

Filosofian tohtori Elina Virtasen kulttuurihistorian väitöskirja Schwester, lotta ja maanpetturi (Sigillum 2018) käsittelee Ruth Munckia, jääkäriliikettä, suomalaisten SS-miesten toimintaa ja erityisesti naisten osuutta maanpuolustuksessa ja sodankäynnissä. Tutkimus edustaa uudenlaista näkökulmaa sotahistoriaan: sodan kehitystä tarkastellaan yhden henkilön muistelmien, muistikuvien ja tulkintojen kautta. Lähestymistapa on haastava ja vaatii tutkijalta erityisen tarkkaa lähdekritiikkiä mutta myös eläytymistä kohdehenkilön elämään.

Virtanen suhtautuu kohteeseensa maltilla ja hienovaraisesti. Tutkija toteaa, että Ruth Munckia ja hänen kaltaisiaan valkoisiin arvoihin sitoutuneita suomalaisia, niin miehiä kuin naisia, on sekä ihannoitu että kritisoitu. Virtasen väitöskirjassa yksilö tuodaan esiin suhteessa oman aikansa kontekstiin ja näin väitöskirja hahmottelee puheenvuoron moneen eri keskusteluun. Sigillumin kustantama väitöskirja on myös visuaalisesti tyylikäs.

Toinen palkittu työ on filosofian tohtori Mikko Karjalaisen käsialaa. Gustaf Mannerheimista ja Suomen sodista on julkaistu lukuisia kirjoja, mutta teoksessa Mannerheimin päämaja, sodanajan johtoesikunta 1918–1944 (Otava 2019) Päämaja nostetaan ensimmäistä kertaa tutkimuksen keskiöön. Karjalainen on sotahistorian apulaisprofessori Maanpuolustuskorkeakoulussa ja Suomen sotien historia on hänen erikoisalaansa.

Karjalainen käy yksityiskohtaisesti läpi Päämajan kulloisenkin organisaation ja henkilöstörakenteen vapaussodasta jatkosodan loppuun. Mannerheim loi päämajan, joten sen johtamiseen vaikuttivat vahvasti hänen kokemuksensa, määrätietoisuutensa ja karismansa. Kirjassa selvitetään lisäksi henkilösuhteita, henkilöiden taustoja ja niiden vaikutuksia Päämajan sisäiseen toimintaan. Karjalainen tuo esimerkiksi hyvin esille Päämajan korkeimman johdon ristiriitaisat henkilökemiat. Karjalaisen teos on helppolukuinen ja analyysi selkeää.

Palkittavat teokset valittiin sotahistorian töistä, jotka ovat valmistuneet vuosina 2018 – 2020. Seuraavan kerran palkinto jaetaan vuonna 2022.

Lähde: Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *