Artikkelit

Stalinin vainojen uhrien muistolaattoja poistettu Pietarissa

Pietarissa on poistettu talojen seiniin kiinnitettyjä Stalinin vainojen uhreista kertovia muistolaattoja, kertoo Latviassa ilmestyvä venäläinen uutismedia Medusa. Pietarilaisen talon seinään ruuvatut laatat poistettiin Medusan mukaan joidenkin talon asukkaiden vaatimuksesta, koska talo alkoi heidän mielestään ”näyttää hautausmaalta”. Poistetut 16 laattaa oli kiinnitetty Rubinstein ulitsa 23:n seinään. Talo on tunnettu myös ns. Dovlatovin talona – kirjailja Sergei Dovlatov (1941-1990) asui talossa vuoteen 1974.

Muistolaattoja on kiinnitetty Venäjällä talojen seiniin vuodesta 2015 lähtien journalisti Sergei Parkhomenkon ”Viimeinen osoite” -projektin toimesta. Hankeen ajatuksena on tuoda esille ja kunnioittaa erityisesti tavallisten ihmisten muistoa, koska usein muistomerkkejä ja laattoja pystytetään vain kuuluisuuksien muistolle. Viimeinen osoite -hankkeen kylteissä kerrotaan uhreista periaatteelle: yksi nimi, yksi elämä, yksi kyltti.

Laatan teksti: ”Tässä asui konekirjoittaja Jekaterina Mihailovna Želvatyh. Syntyi 1905, pidätettiin 11.1. 1938, teloitettiin 4.5. 1938, rehabilitoitiin 1957.” Wikimedia Commons.

.

”Viimeinen osoite” -muistolaatoissa on kyse samankaltaisesta toiminnasta kuin Euroopassa tunnetussa ns. Stolperstein-projektissa, jossa kaduille natsien uhrien muistoksi muurattiin laattoja kertomaan paikalle olleessa talossa asuneiden ihmisten kohtaloista. Kompastuskiviä löytyy myös Suomesta.

Viimeinen osoite -projektin on kiinnittänyt tuhansia muistolaattoja ympäri Venäjää ja ne voi paikallistaa projektin sivuilla julkaistun Google-kartan avulla. Kuvassa Pietarin laattojen sijannit.

On mahdollista, että laattojen poisto liittyy Venäjällä vallitsevaan uuteen historiapolitiikkaan, jonka ideologiaan ei kuulu muistuttaa Neuvostoliiton aikaisista rikoksista. Esimerkiksi Venäjän Karjalassa Stalinin vainojen tutkija Juri Dmitrijev, joka paikansi Sandarmohin ja Krasnyi borin joukkohaudat tuomittiin juuri 13 vuodeksi vankeuteen keksittyjen syytteiden nojalla. Viimeinen osoite -projektin kiinnittämiä laattoja on poistettu viranomaisten toimesta ja vandalisoitu. Laattojen kiinnittäjiä on myös sakotettu esimerkiksi Arkangelissa.

Muistolaattoja Jekaterinburgin Gogol-kadulla 6. heinäkuuta 2020. Laattojen ruuvien kannat on käsitelty siten, että niiden irti ruuvaaminen on vaikeampaa. Kuva: Wikimedia Commons

Venäjän valtaapitävät eivät halua, että kansalaiset muistaisivat maansa historiansa ikäviä puolia, vaan valtiollinen propaganda on keskittynyt toistamaan kuvaa venäläisten sankarillisesta taistelusta ”Suuren Isänmaallisen Sodan” aikana. Jopa diktaattori Stalinia ja hänen toimiaan ennen toista maailmansotaa on alettu tulkita positiivisesta näkökulmasta.

Lisätietoja:

Last address Wikipediassa

Viimeinen osoite -projektin nettisivut

Tatyana Pashkova: ‘The house looks like a cemetery’ Memorial plaques to victims of Soviet repressions removed from St. Petersburg building after residents complain (Medusa 19.10.2020)

Johanna Pörhölä: Helsinkiläiselle kadulle valettiin Suomen ensimmäiset holokaustin uhrien muistolaatat (Agricolan tietosanomat 25.7.2018)

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *