Uutiset

Suojelupoliisin vuosien 1960–1969 asiakirjat siirretty Kansallisarkistoon

Suojelupoliisin vuosien 1960–1969 pysyvästi säilytettävät asiakirjat on siirretty Kansallisarkistoon. Siirretty aineisto käsittää yhteensä 766 arkistokoteloa, jotka sisältävät muun muassa henkilösivuja sekä henkilö- ja asiamappeja. Kansallisarkistoon luovutettiin myös 25 arkistokoteloa Suojelupoliisin edeltäjäviranomaisten Etsivän keskuspoliisin ja Valtiollisen poliisin arkistoihin kuuluvaa aineistoa vuosilta 1919–1948.

Tämän siirron myötä 50 vuotta suomalaisen turvallisuuspoliisin historiaa on taltioitu Kansallisarkistoon, sillä Suojelupoliisin ja sen edeltäjien asiakirjat vuoteen 1959 saakka on pääosin siirretty Kansallisarkistoon jo aiemmin.

Suojelupoliisin asiakirjat ovat salassa pidettäviä 60 vuoden ajan. Suojelupoliisin 60 vuotta vanhemmat asiakirjat tulevat julkisiksi kalenterivuosittain kunkin vuoden alussa. Nyt 2.1.2020 julkiseksi tulevat asiakirjat vuodelta 1960. Käyttöluvat näihin aineistoihin myöntää Kansallisarkisto.

Käyttöluvat salassa pidettäviin alle 60 vuotta vanhoihin asiakirjoihin myöntää Suojelupoliisi. Lisätietoja käyttöluvan hakemisesta on osoitteessa: www.supo.fi/tutkijoille.

Suojelupoliisin arkiston sekä nyt luovutettujen EK-Valpon asiakirjojen luettelotietoihin voi tutustua Kansallisarkiston Rauhankadun tutkijapalvelutiloissa.

 

Lähde: Kansallisarkiston tiedote 2.1.2020

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *