Artikkelit

Suomalainen elokuvamusiikki -levysarja tuo harvinaisia taltiointeja yleisön saataville

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Artie Music -levy-yhtiön tuottama, kahdeksanteen osaansa edennyt Suomalainen elokuvamusiikki -levysarja tuo yleisön saataville tunnettuja ja harvinaisia suomalaisen elokuvamusiikin gramofonilevytyksiä aina äänielokuvan alkuhämäristä saakka.

YouTuben ja Spotifyn kaltaiset palvelut ovat mahdollistaneet suomalaisen äänilevytuotannon leviämisen uusilla tavoilla, mutta suuri osa 1900–1950-lukujen kotimaisesta tuotannosta on yhä julkaisematta ja arkistojen kätköissä. Uuden CD-levyllä julkaistavan sarjan tarkoitus on tuoda muutosta asiaan paitsi julkaisemalla vanhoja kappaleita, myös restauroimalla ne mahdollisimman korkeatasoisiksi ja tarjoamalla levyjen mukana uutta tietoa ja harvinaisia valokuvia. Kappaleiden kirjo on laaja: levyiltä löytyy niin klassista musiikkia kuin aikanaan suosittuja tanssirytmejä, jazzia ja latinalaisia rytmejä, niin instrumentaaleja kuin laulunumeroita, joilla esiintyy esimerkiksi Olavi Virran ja Metro-Tyttöjen kaltaisia laulajia.

Sarjassa on edetty kronologisesti aina 1930-luvun alusta asti. Äänitesarjan ensimmäinen osa alkaa ensimmäisessä, sittemmin tuhoutuneesta suomalaisessa äänielokuvassa, Sano se suomeksi (1931) esiintyneellä kappaleella Tui, tui, Tuulikki. Sarjan kahdessa uusimmassa osissa on keskitytty 1950-lukulaisiin Suomen Filmiteollisuuden elokuvien sävellyksiin liittyen uuteen kirjaan Unelmatehdas Liisankadulla – Suomen Filmiteollisuus Oy:n tarina. Tuoreimmassa, kahdeksannessa osassa käydään läpi Harry Bergströmin sävellyksiä vuosina 1952–1959. Bergströmin säveltämiin elokuviin kuuluvat muun muassa Kipparikvartetti (1952), Hilja – maitotyttö (1953) ja Jälkeen syntiinlankeemuksen (1953).

Lisätietoja

Levyjä voi ostaa muun muassa KAVIn keskuksesta Helsingissä, Fifty-Fifty Recordsilta tai Artie Musicin Ari Hakuliselta (, puh. 0400 524 814). Lisätietoja sarjasta voi kysyä myös KAVIssa työskentelevältä suomalaisen elokuvan tutkija Juha Seitajärveltä.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *