Keruut

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää kesäleirimuistoja

Kukonnotkon kesäleiri Heinolassa vuonna 1964. Kuva: Museovirasto, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Itä-Häme. Linkki lisenssiin.

Iloa, aurinkoa ja kavereita – vai sadetta ja koti-ikävää? Onko sinulla muistoja kesäsiirtolasta tai kesäleiriltä? Suomalaisen Kirjallisuuden Seura haluaa kerätä niitä talteen kaiken ikäisiltä leireille osallistuneilta, samoin heidän läheisiltään. Kirjoituksia voi lähettää SKS:lle 15.3.2024 asti.

Sekä kunnallisia että yksityisiä kesäsiirtoloita oli täydessä toiminnassa jo Suomen itsenäistyessä. Sotien jälkeisenä aikana toiminta muuttui lakisääteiseksi. Vielä 1960-luvulla kaupunkilaislapset saattoivat viettää kesäsiirtoloissa kuukausia. Leirit ovat sittemmin lyhentyneet, mutta järjestäjien kirjo on laaja. Ikimuistoisia kokemuksia tarjoavat kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja yritykset. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura haluaa nyt kuulla, millaisia nämä muistot ovat kokijoiden itsensä kertomina.

Voit kirjoittaa SKS:lle vapaasti ja omalla tyylilläsi. Kerro esimerkiksi siitä, miten leiriin valmistauduttiin ja miten sinne mentiin. Millainen oli tyypillinen päiväohjelma? Entä mikä puuha oli hauskinta ja mikä ikävintä? Kerro jostakin erityisesti mieleen jääneestä päivästä tai tapahtumasta. Voit muistella myös leirin kavereita ja sosiaalisia suhteita. Tai jos olet ollut kesäsiirtolassa tai kesäleireillä töissä, kirjoita millainen kokemus se oli.

SKS järjestää Kesäleirimuistot-muistitietokeruun 15.8.2023–15.3.2024. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2024 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Kerro omat muistosi: www.finlit.fi/kesaleirimuistot

Lisätietoja: SKS:n arkisto, p. 020 131 240,

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *