Artikkelit

Suomen ensimmäisen helikopterin historiaa dokumentoidaan Ilmailumuseossa

Suomen ensimmäinen helikopteri, Bell 47 D-1 OH-HIA, on esillä Suomen Ilmailumuseon perusnäyttelyssä. Nyt helikopterin ja suomalaisen ilmaisun vaiheisiin pääsee tutustumaan myös verkon kautta, kun Finnaan julkaistaan miltei 200 valokuvaa Imatran Voiman kokoelmista.

Bell 47 on helikopteri, jota yhdysvaltalainen Bell Helicopter -yhtiö valmisti vuosina 1946–1974. Kevyeen, kaksilapaiseen koneeseen mahtui ohjaajan lisäksi kaksi henkilöä. Se oli maailman ensimmäinen siviili-ilma-alukseksi sertifioitu helikopteri, vaikka ilma-alus oli myös sotilaskäytössä muun muassa Korean ja Vietnamin sodissa.

Toisen maailmansodan jälkeen energiatuotantoyhtiö Imatran Voima Oy:n voimansiirtoverkosto kasvoi nopeasti, ja yhtiö halusi turavata sähkönsiirron Oulujärven voimalaitoksista Etelä- ja Keski-Suomeen. Helikopteria tarvittiin voimansiirron tarkkailuun ja vianetsintään, mutta sille löytyi käyttöä myös metsänhoidossa, vesistöntutkimuksessa ja Suomen Punaisen Ristin apuna pelastuslentotoiminnassa. Bell 47 D-1, rekisteritunnuksella OH-HIA, saapui Yhdysvalloista Suomeen keväällä 1953. Kone koottiin nopeasti, ja se suoritti ensilentonsa 8. toukokuuta 1953.

Helikopteritoiminta kiinnosti myös ilmavoimia, joten OH-HIA oli vuoteen 1960 asti Imatran Voiman ja ilmavoimien yhteiskäytössä. Helikopterin avulla Puolustusvoimat saattoi kouluttaa lentäjiä ja mekaanikkoja. Helikopteri oli siihen aikaan kuitenkin kallis inventointi, joten Suomen ilmatilaan ilmestyi muita pyöriväsiipisiä ilma-aluksia vasta 1960-luvun alussa. Ilma-alus maksoi itsensä takaisin nopeasti, kun voimansiirtoverkosto levisi Pohjois-Suomen vaikeakulkuisiin ympäristöihin.

Helikopterin merkitys laski sitä mukaa, kun tieyhteydet paranivat ja autoista tuli yhä nopeampia. Bell 47:n keveyden vuoksi helikopterilla ei voitu kuljettaa painavaa kalustoa, jota voimansiirtoverkostoa rakentaessa tarvittiin. Vuonna 1976 Imatran Voima lahjoitti helikopterin Ilmailumuseoyhdistykselle luopuessaan vakituisista ilma-aluksistaan. Nykyisen paikkansa Ilmailumuseon perusnäyttelystä kone löysi 1980-luvun alussa. Museoarvoltaan mittaamattomasta ilma-aluksesta julkaistaan Finnaan nyt lähes 200 valokuvaa, jotka dokumentoivat kattavasti helikopterin moninaisia käyttötapoja ja vaiheita. Aineisto sisältää myös henkilökokoelmia ja vertailevia otoksia yhtiön muusta ilma-aluskannasta.

Suomen Ilmailumuseo Vantaalla on ilmailuhistorian valtakunnallinen erikoismuseo, jonka kokoelmat kertovat laajasti Suomen siviili- ja sotilasilmailun historiasta ja nykypäivästä. Kokoelmiin kuuluu arvokas ja laaja valikoima valokuvia, arkistoasiakirjoja, kirjallisuutta ja painatteita lentoaikatauluista ateriakuponkeihin. Ilmailumuseon Finna-käyttöliittymän kautta on mahdollista päästä käsiksi museon valokuva- ja painatekokoelmaan. Kokoelmat ovat lähtökohtaisesti vapaasti käytettävissä.

OH-HIA lähdössä näytöslennolle Rovaniemellä elokuussa 1964. Kuva: Heikki Paronen / Ilmailumuseo.

Lisätietoja

Ilmailumuseon kotisivut
Museon valokuva-arkisto (löytyy myös Agricolan ”Lähteille”-osiosta)

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *