Uudet julkaisut

Suomen lintutiede 1828–1974 on merkittävä uutuusteos suomalaisen lintututkimuksen historiasta

Turun yliopiston lintututkijat ovat laatineet merkittävän suurteoksen suomalaisen lintututkimuksen historiasta. Suomen lintutiede 1828–1974 kertoo suomalaisen lintutieteen kehityksestä ja avainhenkilöistä usealla eri vuosikymmenellä. Kirja on jatkoa teokselle, joka julkaistiin vuonna 2009. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin lintututkimusta 1600-luvulta vuoteen 1827 asti.

Teoksen ovat kirjoittaneet Turun yliopiston dosentit ja tutkijat Esa Lehikoinen, Risto Lemmetyinen, Timo Vuorisalo ja Mia Rönkä. Kirjoittamiseen ovat osallistuneet Turun yliopiston dosenttien lisäksi myös 20 muuta, lintututkimuksen eri osa-alueiden asiantuntijaa, esimerkiksi hiljattain edesmennyt Pentti Linkola. Kirjan kustantaa Faros-kustannus Oy.

Suomalaiset tutkijat ovat kulkeneet kansainvälisen lintutieteen eturintamassa ja toisinaan jopa sen edellä: osaan suomalaisten kehittämistä tutkimusideoista ja -menetelmistä on muualla havahduttu vasta myöhemmin. Esimerkiksi lintujen linjalaskentamenetelmä kehitettiin Suomessa jo 1930-luvulla, mutta otettiin käyttöön ulkomailla vasta sotien jälkeen. Toinen samanlainen esimerkki on lintututkija Pontus Palmgrenista. Hän käytti 1930-luvulla lintulaskennassa hyväkseen toistoja. Tekniikkaan suhtauduttiin ensin kansainvälisissä lintututkimuspiireissä epäilevästi, kunnes se vasta parikymmentä vuotta myöhemmin levisi ja otettiin käyttöön muuallakin. Esa Lehikoinen kertoo:

Lintutieteen historia on myös rohkeiden, kekseliäiden ja monilahjakkaiden tutkijoiden historiaa. Vaikeuksia uhmaten on lähdetty tutkimusmatkoille niin lähialueille kuin kaukomaille, on koluttu Lapin perukat ja maailmanpolitiikan salliessa myös rajantakaiset seudut. Lintuja kartoitettiin sitkeästi jopa rintamalla maailmansotien aikana.

Teoksessa käsitellään lintutiedettä ja lintuihin kohdistuvaa tutkimusta laajasti eri näkökulmista, muun muassa eliömaantieteen, ekologian, fysiologian, evoluutiotutkimuksen, käyttäytymistutkimuksen, ympäristötutkimuksen, kirjallisuudentutkimuksen ja etymologian kautta. Lisäksi se sisältää omat kappaleensa muuttolinnuista sekä Suomessa talvehtivista linnuista.

***

Suomen lintutiede 1828–1974 -teoksen julkistus, pe 25.9. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Ruissalon puistotie 215, klo 16.30. Avoin tilaisuus, johon on ilmoittauduttava 21.9. mennessä .

Tapahtumaa voi seurata Zoom-lähetyksenä (salasana: 097840)

Lähde; Turun yliopiston tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *