Palkinnot

Svenska litteratursällskapet i Finlandin vuosijuhlilla palkittiin mm. Gustav Björkstrand ja Hannu Salmi

Svenska litteratursällskapet i Finlandin vuosijuhlilla jaettiin tuttuun tapaan palkintoja. Suurimman palkinnon, Karl Emil Tollanderin palkinnon, voitti teologian tohtori, professori ja piispa emeritus Gustav Björkstrand. Kulttuurihistoriallisen teon palkinnon sai puolestaan professori Hannu Salmi. Historian alaan liittyvistä töistään palkittiin myös FM Sture Lindholm, FM Cecilia Toivanen ja FT Maria Vainio-Kurtakko.

Svenska litteratursällskapet i Finland juhli eilen Runebergin päivänä vuosijuhlaansa. Karl Emil Tollanderin palkinnon voitti Gustav Björkstrand teoksestaan Svenska psalmförfattare i Finland, jossa käsitellään virsien kirjoittajia ja virsien tekstejä 1600-luvulta nykypäivään. Björkstrandin ajatus on ollut kirjoittaa teos, joka muistuttaisi siitä, että virret ovat tärkeä osa kulttuuriperintöämme. Karl Emil Tollanderin palkinnon summa on 45 000 euroa.

Kulttuurihistoriallisen teon palkinnon voitti Hannu Salmi hänen monipuolisesta työstään, jossa on yhdistelty musiikin, teknologian ja audiovisuaalisen aineiston kulttuurihistoriaa. Perusteluissa mainitaan, että Salmi on digitaalisin välinein osoittanut tekstien merkityksen ja yhteensitovan vaikutuksen esim. tutkiessaan tiedonkulkua Suomen ja Ruotsin välillä. 25 000 euron palkinto myönnettiin Ragnar, Ester, Rolf ja Margareta Bergbomin rahastosta.

Sture Lindholm ja Cecilia Toivanen voittivat palkinnon teoksestaan Ekenäs Universitet – där inbördeskriget inte slutade 1918, jossa käsitellään Dragsvikin vankilaa ja pakkotyöleiriä 1920-luvulla. Teoksessa on hyödynnetty aiemmin käyttämätöntä aineistoa. 12 500 euron palkinto myönnettiin Ingrid, Margit ja Henrik Höijer II -rahastosta.

Maria Vainio-Kurtakko taas voitti palkinnon teoksestaan Ett gott parti. Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv. Teoksessa esitellään 1800-luvun suomalaista taidemaailmaa, säätyläisyyttä ja muuttuvia sukupuolirooleja Ellan de la Chapellen och Albert Edelfeltin avioliiton kautta. Teoksesta on myös tehty käännös: Sovelias liitto. Kohtauksia Ellen de la Chapellen ja Albert Edelfeltin elämästä. 10 000 euron palkinto myönnettiin Ingrid, Margit ja Henrik Höijer I -rahastosta.

 

Lähde: Gustav Björkstrand får Tollanderska priset 2023

 

Lue lisää:

Årshögtid med prisutdelning

Gustav Björkstrand får Tollanderska priset för bok om finlandssvenska psalmförfattare: ”Psalmboken var en bok som man hade med sig under hela livet”

Hannu Salmelle Svenska litteratursällskapet i Finlandin kulttuurihistoriallisen teon palkinto

Finlands största politiska fängelse – Sture Lindholm har skrivit ny bok om fånglägret i Dragsvik

Lue palkintojen perustelut täältä.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *