Uutiset

TAKO-verkosto palkitsee nykydokumentointityöstä – Hakemukset 31.8.2021 mennessä

Päihdehuollon laitoskuntoutuksen nykydokumentointi. Tervalammen Kartanon kuntoutuskeskuksen naistenyhteisö Kaislan kuntoutujan huone, yksityiskohta huoneesta. Eweis Yehia HKM / Helsingin kaupunginmuseo.

Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO etsii jälleen vaikuttavia ja innostavia nykydokumentointitekoja. Nykydokumentointiteko- tunnustuspalkinto julkistetaan Kansallismuseossa 13.-14.10.2021 pidettävässä TAKO-seminaarissa. Palkittavan teon tulee ajoittua aikavälille syyskuu 2019 – elokuu 2021. Vapaamuotoiset hakemukset ja esitykset toimitetaan TAKO-ohjausryhmälle () 31.8.2021 mennessä.

Joka toinen vuosi jaettavalla tunnustuspalkinnolla TAKO haluaa palkita museoita nykydokumentoinnin hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon tarkoitus on myös kannustaa museoita nykydokumentointiin ja sen menetelmien kehittämiseen sekä lisätä nykydokumentoinnin ja kokoelmatyön näkyvyyttä. Palkinnon yhteistyökumppanina toimii Suomen museoliitto.

HAUSSA KAIKENKOKOISIA ESIMERKILLISIÄ TEKOJA

Palkinnon voi saada esimerkiksi hanke, tapahtuma, julkaisu tai mikä tahansa esimerkillinen teko, joka on edistänyt museoissa tehtävää nykyajan dokumentointia ja tallennusta täyttäen yhden tai useamman seuraavista kriteereistä:

  • ajankohtaisuus: palkittava teko on erityisesti ”ajan hermolla”
  • innovatiivisuus: nykydokumentoinnissa tai sitä edistävässä työssä on hyödynnetty uudenlaisia työtapoja tai näkökulmia
  • osallistavuus: palkinnon saaja edistää yhteistyötä sekä yhteisöjen osallistumista oman toimintansa tallentamiseen
  • näkyvyys: palkittava teko on tuonut museoiden nykydokumentointityölle näkyvyyttä myös museoalan ulkopuolella
  • innostavuus: palkittava teko inspiroi museoita sekä muita tahoja nykydokumentointiin
  • vaikuttavuus: palkinnon saaja on toiminut merkittävällä tavalla nykyajan dokumentoinnin ja tallennuksen edistämiseksi

Palkinnon saaja voi olla museo tai museon kanssa yhteistyötä tehnyt taho, myös nämä yhdessä tai ryhminä. Palkintoa voi hakea itse, tai sen saajaksi voi ehdottaa jotakin muuta tahoa. Rohkaisemme myös pieniä toimijoita ja pienimuotoisia hankkeita tavoittelemaan palkintoa!

PALKINTONA KOULUTUSTA JA NÄKYVYYTTÄ

Voittajalle on luvassa näkyvyyttä sekä tukea osaamisen kehittämiseen: palkintona on 500 euron arvoinen lahjakortti Suomen museoliiton koulutuksiin. Lisäksi palkinnon saanut teko esitellään Museo-lehdessä sekä TAKO-seminaarissa.

Palkinnon saajan valitsee raati, jonka tällä kertaa muodostavat kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, vt. toimitusjohtaja Leena Tokila Suomen museoliitosta, TAKO-verkoston puheenjohtaja, vt. museonjohtaja Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta sekä erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki Museovirastosta.

Lisätietoja:

http://tako.nba.fi/nykydokumentointi/nykydokumentointiteko

TAKO-verkoston puheenjohtaja Johanna Jakomaa, 

TAKO-verkoston varapuheenjohtaja ja 4-poolin puheenjohtaja Kirsi Ojala, 

Ensimmäinen Nykydokumentointiteko-palkinto ja kunniamaininnat jaettiin vuonna 2019 TAKO-verkoston 10-vuotisjuhlaseminaarissa Kansallismuseossa. Tunnustuspalkinto myönnettiin Hotelli- ja ravintolamuseon sekä tutkijayhteisö Antroblogin Julkinen ruoka -dokumentointihankkeelle. Kuva: Marianne Koski

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *