Uudet julkaisut

Tekniikan Waiheita 2018 kolmas numero on ilmestynyt

Tutkimuksessa on välillä hyvä pysähtyä arvioimaan, miten tähän on tultu. Tekniikan Waiheita on lehtenä muuttunut paljon sitten 1980-luvun alun. Samalla teknologian historian tutkimus on vakiintunut kansainväliseksi akateemiseksi alaksi verkostoineen, teorioineen ja metodeineen. Teknologia on kuitenkin laaja aihe, mitä kuvastavat myös sen historian monet erimittaiset esitykset. Historioiden kirjoittajatkin ovat moninaisia, sillä joukkoon on aina mahtunut yhtälailla insinöörejä, intohimoisia harrastajia, toimittajia, kuin akateemisia tutkijoitakin. Kuten historia yleensäkin, on teknologian historia moniäänistä ja moni-ilmiöistä historiaa. Siksi on hetkittäin syytä katsoa ympärilleen ja todeta, mitä on tullut tehtyä ja miksi.

Numerossa on kolme tutkimusartikkelia, katsaus ja kolme kirja-arvostelua.

Paavo Oinonen soveltaa muistitietoaineistoja ja -tutkimusta, sekä mediahistoriallista otetta avatakseen suomalaisten varhaisten radiokokemusten vaikutusta ajan kokemiselle 1920- ja 1930-luvuilla vertaisarvioidussa artikkelissaan “Kun Kuru upposi ja Svinhufvud määräsi”.

Toisessa tutkimusartikkelissa “Tutkimuksen ja kulttuuriperinnön jännitteitä” Visa Immonen, Maija Mäki ja J.-P. Taavitsainen purkavat suomalaisen teollisuusarkeologian historiaa. Teollisuushistorian jäljet kulttuurimaisemassa ovat pitkät, eikä monista ilmiöistä tai kohteista ole jäänyt merkittäviä kirjallisia tai kuvallisia lähteitä.

Kolmannessa vertaisarvioidussa artikkelissa “Liikennehistorian tutkimus Suomessa” Marko Nenonen purkaa Suomessa tehtyä liikennehistoriaa ja esittelee näiden pohjalta liikennejärjestelmän kokonaisvaltaisen tutkimuksen lähtökohtia.

Tässä numerossa esittelemme myös teknologian ja teollisuuden historian pro graduja. Matti La Mela ja Petri Paju avaavat alan opinnäytteitä vuodelta 2017 ja pohtivat teknologian historian opetuksen ja tutkimuksen tilaa Suomessa.

Nyt ilmestynyt numero jäänee lehden viimeiseksi vakituisesti painettuna ilmestyväksi. Kuluvan vuoden viimeisessä, musiikkiteknologian historiaa käsittelevässä numerossa kokeilemme avointa verkkojulkaisua Journal.fi -palvelussa. Tekniikan Waiheiden julkaisuarkistoa ollaan myös siirtämässä verkkoon kaikkien saataville. Tarkoituksenamme on siirtyä digitaaliseen, kultaiseen avoimeen julkaisuun vuoden 2019 alusta. Lehden julkaisukysymyksissä pyydämme olemaan yhteydessä päätoimittajaan.

Antoisia lukuhetkiä,

Aaro Sahari, päätoimittaja
Tekniikan Waiheita, aaro.sahari(ät)gmail.com

http://www.ths.fi/fi/tekniikan-waiheita
https://journal.fi/tekniikanwaiheita/index

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *