Uutiset

Torlonia-suvun merkittävän yksityiskokoelman roomalaiset marmoriteokset esille vuosikymmenien jälkeen

©FondazioneTorlonia. Ph. Lorenzo De Masi.

Rooman Capitoliumin museoissa avautuu kauan odotettu näyttely, jossa esitellään Torlonian aatelissuvun kokoelmaan kuuluvia antiikin ajan roomalaisia marmoriteoksia. Koronaviruksen takia keväältä siirretty näyttely avautuu 14.10.2020.

Niin kutsutut Torlonian marmorit muodostavat maailman suurimman, ja usein merkittävimpänä pidetyn yksityisen kreikkalais-roomalaisen marmoritaiteen kokoelman.

Kokoelman esineet ovat olleet pääosin suurelta yleisöltä piilossa lähes 70 vuoden ajan. Vuonna 1875 perustettu Torlonia-museo sulkeutui yleisöltä pääosin toisen maailmansodan jälkeen, mistä lähtien teoksia ei ole juurikaan päässyt näkemään.

©FondazioneTorlonia. Ph. Lorenzo De Masi.

Kokoelma on vuosisatojen aikana koostettu pienemmistä, 1400-1900-luvuilla kerätyistä kokoelmista. Torlonia-suku on hankkinut aikojen saatossa teoksia paitsi muilta keräilijöiltä myös kaivauksilta omistamillaan laajoilla alueilla Rooman läheisyydessä. Näyttely heijastaa näin ollen myös pitkää antiikin taiteen ja esineiden keräilyn historiaa.

Vuonna 2016 Italian kulttuuriperintö- ja turismiasioista vastaava ministeriö ja kokoelmaa hallinnoiva Torlonia-säätiö pääsivät historialliseen yhteisymmärrykseen, ja näyttelyä on suunniteltu siitä alkaen.

Arkeologit Salvatore Settis ja Carlo Gasparri ovat kuratoineet näyttelyn ja valinneet kokoelmasta esitettäväksi 92 esinettä, kuten veistoksia, rintakuvia, sarkofageja ja reliefejä Rooman valtakunnan ajalta.

I Marmi Torlonia. Collezionare Capolavori -näyttely on avoinna Rooman Capitoliumin museoiden uudessa Villa Caffarelli -tilassa ajalla 14.10.2020–29.06.2021. Näyttely jatkaa myöhemmin Roomasta kiertueelle maailman kuuluisimpiin museoihin.

Lähteet: Musei Capitolini ja Fondazione Torlonia

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *