Uudet julkaisut

Trafiikki-museoiden 3D-mallit vapaasti saataville

Kulttuuriperintöä tulee nyt uudella tavalla yleisön käyttöön kun Trafiikin 3D-hankkeeseen osallistuneet museot tarjoavat 3D-mallinsa avoimeen käyttöön. Mallit löytyvät Sketchfab-palvelusta, ja niitä voi esimerkiksi esittää tai kopioida ilman erillistä lupaa. Mallit ovat hyödynnettävissä vapaasti myös kaupalliseen käyttöön, kunhan mallin tekijä eli museo mainitaan.

Vapaasti käytettävissä olevat mallit tuovat museoesineiden kantaman historiatiedon aivan uudella tavalla tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden ulottuville. Digitaalisten aineistojen tarve lisääntyy varmasti tulevaisuudessa, kun palvelut siirtyvät verkkoon. Tällä hetkellä vain noin prosentti eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä on digitalisoitu. Trafiikki-museoina haluamme vastata asiakkaiden tarpeisiin etukenossa, sanoo projektipäällikkö Tiina Jantunen Trafiikki-museot ry:stä.

Museoesineiden 3D-kuvaaminen mahdollistaa ainutlaatuisen kulttuuriperinnön saavutettavuuden, säilyttämisen ja monipuolisen käytettävyyden niin näyttely- tai tutkimuskäyttöön kuin esimerkiksi kaupallisiin AR- ja VR-pelisovelluksiin.

Trafimuseoiden 3D-mallinnettuja esineitä.

Mitä esineitä olemme 3D-mallintaneet?

3D-malleja on olemassa 30 esineestä, joiden joukossa ovat muun muassa junalähettäjän lakki, sylkykuppi, jetoni, resiina, pula-ajan rengas, venemoottoreita, miina, postitorvi, elokuvalaitteisto, kievarinpylväs ja lentäjän kasvosuojus.

Marina Bergström ja Ilsi Lantunen Suomen Rautatiemuseosta kertovat esinevalinnoista:

”Halusimme testata eri materiaalien, muotojen ja kokojen toimivuutta ja käytännöllisyyttä kuvauksissa, jotta tulevaisuudessa mallintaminen olisi entistä tehokkaampaa.”

Mistä 3D-mallit löytyvät ja miten niitä voi hyödyntää?

Trafiikin tuottamat 3D-mallit löytyvät Sketchfab-palvelusta ja niitä voi
hyödyntää ilman erillistä lupaa.

Trafiikin Sketchfab-tilillä ovat mukana: Postimuseo, Forum Marinum, Päivälehden museo, Rautatiemuseo, Mobilia ja Tekniikan museo.
https://trafiikki.fi/

Lähde: Trafi-museoiden tiedote

Muita 3D-digitointeja

D-digitointien yksinkertaistettuja esikatseluversioita  Sketchfab-palvelussa:

 

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *