Digitoinnit

Tuhansia sivuja teologista tutkimusta avoimesti saataville

Kuva: Kansalliskirjasto

Digi.kansalliskirjasto.fi -palvelun tarjonta kasvaa 173 Suomalaisen Teologisen Kirjallisuusseuran teoksella, joista peräti 146 avataan täysin avoimeen käyttöön.

”On upeaa, että tällainen määrä isoksi osaksi loppuunmyytyä teologista kirjallisuutta saadaan kaikkien saataville ajasta ja paikasta riippumatta”, iloitsee STKS:n puheenjohtaja Kati Tervo-Niemelä. ”Digitoitujen teosten joukossa on todellisia helmiä: esimerkiksi Ignatius Loyolan hengelliset harjoitukset (STKSJ 128) ja emerituspiispa Eero Huovisen teokset kiinnostavat varmasti laajasti. Nyt digitoidut teokset kattavat yli puolet kaikista seuran julkaisuista viimeisen 130 vuoden ajalta.”

Digitoinnilla on valtava merkitys teologisen tutkimuksen säilytyksen ja saatavuuden kannalta

Suomalainen Teologinen kirjallisuusseura on julkaissut ajankohtaista teologista tutkimusta ja klassikkojen käännöksiä perustamisvuodesta 1891 lähtien. Kuten muutkin alan seurat, STKS on pieni toimija, kirjojen painosmäärät ovat rajallisia, ja vuosikymmenten jälkeen niitä voi olla lähes mahdoton saada mistään. Digitoinnilla tallennetaan pysyvästi merkittävä osa suomalaisen teologisen tutkimuksen historiaa ja varmistetaan, että se on tulevien sukupolvien käytössä.

Yhteensä digitoituja teoksia on 173 (38 516 sivua), joista avoimesti julkaistaan 146. Loput 27 ovat käytettävissä Kansalliskirjastossa ja vapaakappalekirjastoissa, vapaakappaletyöasemilla. Projektin on rahoittanut Suomen Tiedekustantajien liitto.

”Tieteellisten seurojen julkaisusarjoilla on Suomessa suuri merkitys tutkimustulosten välittämisessä. Kansalliskirjastossa olemme iloisia voidessamme toimia yhteistyössä seurojen julkaisujen digitoimisessa ja käyttöönsaattamisessa. Digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussamme teologinen kirjallisuus on sekä tutkijoiden että suuren yleisön käytössä”, toteaa Kansalliskirjaston Tutkimuskirjaston palvelujohtaja Johanna Lilja.

Teosten joukossa on useiden viimeisen sadan vuoden tunnettujen suomalaisten teologien ja piispojen väitöskirjoja ja myöhempiä tutkimuksia. Muutamia esimerkkejä jo mainittujen lisäksi ovat joukko Tuomo Mannermaan ja Osmo Tiililän teoksia sekä Timo Veijolan Vanhan Testamentin tutkimus ja teologia. Nykyisistä ja entisistä evankelisluterilaisen kirkon piispoista edustettuina ovat esimerkiksi Jukka Keskitalo, Matti Repo, Samuel Salmi ja John Vikström. Suurin osa digitoiduista teoksista on systemaattisen ja käytännöllisen teologian alalta.

Lisätietoja

Suomalainen Teologinen Kirjallisuusseura, sihteeri Katri Malmi
, 050 439 5564

Kansalliskirjasto, palvelujohtaja Johanna Lilja
, 050 311 9610

Lähde: Kansalliskirjaston tiedote 22.2.2021

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *