Digitaaliset näyttelyt

Tukholmaan avautui uusi meriarkeologinen museo Vrak

Ingersollin hylyltä otettu vedenalaiskuva. Ingersoll oli Virossa rakennettu turkulainen purjealus, jonka saksalainen sukellusvene upotti Rauman ulkomerelle lokakuussa 1916. Kuva: Museovirasto, Arkeologian ja Meriarkeologian kuvakokoelma, Kuvaaja: Paakkarinen Sami 2018.

Oletko halunnut päästä tutustumaan laivanhylkyihin aivan lähietäisyydeltä? Nyt se on mahdollista, sillä Tukholmassa avautui syyskuun 22. päivä uusi valtiollinen meriarkeologinen museo Museet Vrak, jonka näyttelyissä museokävijä voi sukeltaa menneisyyteen nykypäivän teknologian avulla.

Museon näyttelyissä museokävijä voi tutustua esimerkiksi vuonna 1660 Tukholman saaristossa uponneeseen Resande man -laivaan, joka tuodaan kävijöiden katseltavaksi hologrammin avulla 1:1 skaalassa. Näyttelyissä voi myös kokea mukaansatempaavan elokuvakokemuksen avulla, miltä tuntuu kulkea haaksirikkoutuneen hylyn läpi. Näyttelyihin kuuluva VR- ja pelitekniikka mahdollistaa myös Itämeren pohjassa olevien hylkyjen tarkastelun virtuaalisukellusten ja pelien kautta. Varmasti tunnetuimpiin museon esittelemiin hylkyihin kuuluu 1994 uponnut MS Estonia.

MS Estonian pelasturengas, Suomen merimuseo, Suomen merimuseon kokoelmat.

Vrak-museo on Vasa-museon sisarmuseo ja yksi valtion merenkulun ja liikenteen historian museoista. Sen tarkoituksena on toimia uusien hylkyjen ja löytöjen keskuksena Itämeren alueella. Museorakennuksena Vrak-museolle toimii vuonna 1941 rakennettu venehalli, jonka on suunnitellut arkkitehti Paul Hedqvist. Museorakennuksen rakentamiseen käytetyt materiaalit, kuten tammi, teräs ja lasi, huokuvat meren ja merenkäynnin tunnelmaa.

Museon näyttelyihin voi tutustua osoitteessa: https://www.vrak.se/en/.

Lue lisää:
Nättidningen Svensk Historia: Vrak – Museum of Wrecks invigs på onsdag

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *