Tiedotteet

Tuore kirja esittelee keskiajan kulttuurista, poliittista ja taiteellista käyttöä Suomessa ja Venäjällä

 

Vaikka medievalismi on kansainvälisesti laaja ja aktiivinen tutkimuskenttä, kansainväliselle yleisölle on tuotettu melko vähän tutkimusta keskiajan historian käytöstä Suomessa ja Venäjällä. Medievalism in Finland and Russia: Twentieth- and Twenty-First Century Aspects -teos tarttuu tähän tutkimusaukkoon.

Medievalismi tutkii keskiajan kulttuurista, poliittista ja taiteellista käyttöä. Bloomsbury Academics -kustantamon julkaisema tuore teos käsittelee suomalaista ja venäläistä keskiajan historian kulttuurista, poliittista ja taiteellista käyttöä 1900- ja 2000-luvuilla. Dosentti Reima Välimäen toimittaman teoksen kirjoittajakunta on kansainvälinen ja monitieteinen.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on herättänyt meidät historian käytön synkimpiin puoliin: kyseenalaistaessaan Ukrainan suvereniteettia Putin on vedonnut jopa suuriruhtinas Vladimirin legendaariseen kasteeseen Krimillä 900-luvun lopussa, Reima Välimäki kertoo.

Välimäen toimittama teos tuo uuden ja laajan avauksen medievalismista Suomessa ja Venäjällä kansainväliselle yleisölle. Suomessa on 2000-luvulla arvioitu uudelleen esimerkiksi keskiajan kansallista historiakäsitystä. Kansallisuusaatteen sävyttämää historiakäsitystä ja sen poliittista käyttöä nykyaikana pohditaan myös uudessa teoksessa.

Verkkokeskusteluiden tai poliitikkojen puheiden keskiajan tulkintojen ymmärtäminen vaatii taustalla vaikuttavan kansallisen historiakulttuurin perinnön tuntemisen. Esimerkiksi Suomessa ristiretket eivät ole tarkoittaneet kristityn lännen taistelua islamilaista itää vastaan, vaan ruotsalaisten keskiaikaisia sota- ja valloitusretkiä, Välimäki huomauttaa.

Teoksen tarkoitus on selvittää keskiajan historian käytön taustoja, eli millaisia oletuksia ja tulkintoja keskiajasta tehdään, ja miten niitä käytetään nykyaikana.

Lisätietoja:

Turun yliopiston tiedote

Teoksen esittely kustantajan sivuilla

Teoksen julkistamisseminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *