Tiedotteet

Turun Haagasta löytyi pronssikautinen hautaröykkiö

Löytynyt hautaröykkiö oli kasvillisuuden peittämä. Kuva: Juha Ruohonen.

Turun Haagasta on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon pronssikautinen hautaröykkiö. Löytö auttaa esimerkiksi hahmottamaan Aurajokilaakson pronssikautista asutuskuvaa.

Turun Haagasta löytynyt hautaröykkiö, eli hiidenkiuas tai vare, sijaitsee aikakauden hautaustavoille tyypillisesti kallioisen mäkialueen korkeimmalla kohdalla. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen yliopisto-opettaja Juha Ruohonen dokumentoi löydön marraskuussa yhdessä inventointikurssille osallistuneiden opiskelijoiden kanssa. Röykkiö on leveydeltään lähes 10 metriä pitkä ja noin 7 metriä leveä. Röykkiön korkeus on kuitenkin melko matala, vain 20-40 cm. Todennäköisesti röykkiön korkeus on ollut rakennusajankohtana korkeampi, mutta kivet ovat vuosien varrella levinneet laajemmalle alueelle.

Röykkiöhaudat ovat tyypillisiä läntiselle pronssikulttuurille. Löydettyjen röykkiöiden lukumäärään nähden niitä on tutkittu yllättävän vähän. Vaikka uutta löytöä tutkittaisiin tarkemmin, kuten ajoitettaisiin se tarkemmin, pelkkä tieto muinaisjäännöksestä tuo tietoa Aurajokilaakson pronssikautisesta asutuksesta.

Vaikka Aurajokilaaksoa on arkeologisesti tutkittu jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien, tulee aiemmin tuntemattomia kiinteitä muinaisjäännöksiä ilmi lähes vuosittain. Tilanne on arkeologisen tutkimuksen kannalta tavallaan ristiriitainen, sillä uusien merkittävien muinaisjäännösten löytyminen näinkin keskeiseltä alueelta on asia mitä ei välttämättä toivoisi. Toisaalta se kertoo konkreettisella tavalla arkeologisen perustutkimuksen tarpeesta, Ruohonen toteaa.

Lisäteitoja: Turun yliopiston tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *