Kuvakokoelmat

Turun museokeskuksen Schalin-kuvakokoelma nyt Finnassa

Runsas 400 digitoitua valokuvaa Turun museokeskuksen Schalin-kokoelmasta on nyt Finna.fi-hakupalvelussa katseltavissa. Suuri osa kuvista on Johannes Schalinin (1881-1906) ottamia.

Kokoelma löytyy täältä

Johannes Schalin (1881-1906) toimi valokuvaajana vain lyhyen ajan, vuosina 1900-1906. Hän kouluttautui valokuvaajaksi pääosin itsenäisesti. Sairastuminen lukioikäisenä tuberkuloosiin johti koulunkäynnin keskeyttämiseen. Valokuvaamisesta löytyi harrastus, jolla hän saattoi elättää itsensä. Schalin teki tilaustöitä pääosin Uudessakaarlepyyssä ja Turussa. Hän osallistui valokuvanäyttelyihin myös ulkomailla. Tärkeimpiä kuvausaiheita olivat perhe ja lähiseutu, jotka tarjosivat mahdollisuuksia sekä teknisiin kokeiluihin että taiteellisiin otoksiin. Kuvistaan Schalin valmisti lukuisia versioita erilaisin rajauksin ja sävytyksin.

Vasemmalla: kaksi naista sillalla. Keskellä: Mikaelinkirkko. Oikealla: Miehen muotokuva. Kuvaaja: Johannes Schalin, 1900–1905. Turun museokeskus, valokuva-arkisto.

Turun museokeskuksen valokuvakokoelmiin kuuluu noin 400 Johannes Schalinin lasinegatiivia ja noin 100 valokuvavedosta. Schalinin rakkaimpia aiheita olivat romanttiset tai maalaukselliset maisemat ja oman lähipiirin henkilökuvat, kuten kuvataiteilijaveljestä Teodor Schalinista otetut muotokuvat. Johannes Schalinin valokuvia oli viimeksi esillä Turussa Brinkkalan galleriassa Kadonnutta aikaa. Valokuvia 1900-luvun alkuvuosilta – Tid som flytt. Fotografier från 1900-talets tidiga år -näyttelyssä.

Johannes Scahlin, Kalasatama Aurajoen länsirannalla 1904-05. Turun museokeskus, valokuva-arkisto.

 

Kokoelmassa on myös useita Johannes Schalinin stereoskooppikuvia 1900-luvun alusta. Turun museokeskus, valokuvarkisto.

 

Johannes Schalin nojatuolissa. Kuvaaja: Johannes Schalin, 1900–1905. Turun museokeskus, valokuva-arkisto.

 

Lisätietoja antavat

Minna Ijäs
tutkija
valokuvakokoelma, Turun museokeskus

Sari Pihajoki
tutkija, asiakaspalvelu
valokuvakokoelma
Turun museokeskus

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *