Tiedotteet

Tutkimushanke selvitti, kuinka Suomen ja Ruotsin sanomalehdet ovat lainanneet toisiaan

Hankkeen tutkimustuloksista pääset lukemaan vuonna 2023 julkaistusta teoksesta.

Suomalais-ruotsalaisessa hankkeessa ”Informationsflöden över Östersjön: Svenskspråkig press som kulturförmedlare 1771–1918” tutkittiin, miten ruotsinkielinen lehdistö toimi kulttuurisena välittäjänä Itämeren alueella Suomen ja Ruotsin välillä.

Kahden kansalliskirjaston digitoitujen sanomalehtiaineistojen avulla hankkeessa selvitettiin, kuinka Suomen ja Ruotsin sanomalehdet ovat kopioineet ja toistaneet toistensa tekstejä kuten uutisia puolin ja toisin sekä tulkittiin lehdistöissä esiintyneitä päällekkäisyyksiä. Samalla tarkasteltiin, mitkä teemat sekä tapahtumat korostuivat tiedonvaihdossa ja mitä tämä edelleen voi kertoa lehdistön roolista maiden välisenä yhteytenä. Hankkeen toteuttivat tutkijat yhteensä neljästä eri suomalaisesta ja ruotsalaisesta yliopistosta.

Hankkeen tuloksena rakennettiin tekstintoistojen tietokanta, jonka lopullinen versio on julkaistu elokuussa 2023. Tietokanta on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille ja sen avulla pääsee tutustumaan tekstien uudelleenkäyttöön ruotsinkielisessä lehdistössä vuosien 1645­­–1918 välillä. Tietokannan sisältämät tekstintoistot on tunnistettu laskennallisesti yhteensä 7,5 miljoonasta sivusta digitoitua lehtimateriaalia Suomesta, Ruotsista ja Yhdysvalloista, josta on mukana ruotsalaissiirtolaisten sanomalehtiä. Tietokantaan pääset tutustumaan täältä.

Valtaosa hankkeen tutkimustuloksista on koottu vuonna 2023 julkaistuun kirjaan Information Flows across the Baltic Sea: Towards a Computational Approach to Media History (toim. Patrik Lundell, Hannu Salmi, Erik Edoff, Jani Marjanen, Petri Paju & Heli Rantala). Teokseen pääset tutustumaan täältä.

Tutkimusprojektin rahoittaja on Svenska litteratursällskapet i Finland.

Lähteet ja lisätietoa:
Hankkeen kotisivut: https://blogit.utu.fi/informationsfloden/
SLS:n sivut: https://www.sls.fi/sv/forskningsprojekt#informationsflden-ver-stersjn-svensksprkig-press-som-kulturfrmedlare-17711918-20202023
https://www.sls.fi/sv/evenemang/seminarium-informationsfloden-over-ostersjon

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *