Uudet julkaisut

Uusi julkaisu kulttuuriperintöosallistumisesta saatavilla verkossa

Europa Nostra Finland on julkaissut osana kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018 teoksen Heritage Is Ours – Citizens Participating in Decision Making (Kulttuuriperintö on meidän – Kansalaiset osallistumassa päätöksentekoon). Kirja on saatavilla englanniksi sekä painettuna että verkkoversiona, ja osa sen artikkeleista julkaistaan kevään 2018 mittaan Europa Nostran sivuilla myös suomeksi.

Europa Nostra Finland on kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran paikallisyhdistys ja suomalaisten kulttuuriperintöjärjestöjen ääni Euroopassa. Europa Nostra on 40 maassa toimiva kansalaisjärjestö, joka tekee läheistä yhteistyötä Euroopan unionin kanssa. Järjestö on mm. saanut tehtäväkseen jakaa EU:n vuosittaiset kulttuuriperintöpalkinnot oman palkinto-ohjelmansa yhteydessä.

Heritage Is Ours – Citizens Participating in Decision Making (Kulttuuriperintö on meidän – Kansalaiset osallistumassa päätöksentekoon) esittelee hyviä kulttuuriperintöosallistumisen ja -osallistamisen malleja eri puolilta Eurooppaa. Esitellyissä esimerkkitapauksissa kansalaiset ovat onnistuneet vaikuttamaan kestävästi kulttuuriperintöänsä koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Esittelyssä on sekä kansalais- että viranomaislähtöisiä malleja. Teemaa pohjustavat kulttuurisuunnittelun eurooppalaiset asiantuntijat Lia Ghilardi ja Maunu Häyrynen. Kulttuuriperintöosallistumisesta ihmisoikeutena kirjoittaa ihmisoikeusjuristi Mylène Bidault YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistosta (OHCHR). Alan palkittu serbialainen tutkija Višnja Kisić kirjoittaa kommenttiartikkelissaan kulttuuriperinnön poliittisuudesta, konfliktisuudesta ja kulttuuriperinnön pimeistä puolista.

Englanninkielinen alkuperäisteos on ladattavissa Europa Nostra Finlandin sivustolta, jossa osa sen artikkeleista julkaistaan kevään 2018 aikana myös suomeksi.

Kirjan julkistamisseminaarin Taking Part in Cultural Heritage Matters (12.3.2018 Helsinki) esitykset on julkaistu Europa Nostra Finlandin Youtube-kanavalla. Katso myös Antti Möllerin esitys Konepajaliikkeestä ja Pia Ilosen esitys Kaapelitehtaasta ja seminaarin valokuvat EuNoF:n Facebook-sivulla.

Kirja pohjautuu toukokuussa 2017 Turussa European Heritage Congressin yhteydessä järjestettyyn kansainväliseen seminaariin Sharing heritage – Citizens participating in decision making, joka käsitteli kansalaisten osallisuutta kulttuuriperintöön liittyvässä päätöksenteossa. Seminaariin ja kirjaan koottiin hyviä malleja eri puolilta Eurooppaa hyödyntämällä kansalaisjärjestö Europa Nostran laajaa verkostoa. Kirja ja seminaari muodostavat eurooppalaisten asiantuntijoiden ja aktivistien välisen dialogin kulttuuriperintöalalla paljon keskustelua herättävästä aiheesta.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *