Museot

Uusi museo saaristoidyllissä Espoonlahdella

Espoonlahdella avautuu 16.6. idyllinen Saaristomuseo Pentala, joka on uusin Espoon kaupunginmuseon hallinnoimista viidestä museosta. 130 hehtaarin kokoisella Pentalan saarella on asuttu ympärivuotisesti ainakin 1750-luvulta vuoteen 1986 saakka, ja 1790-luvun alussa rakennettu kalastajatorppa on museoalueen muodostavista 15 rakennuksesta vanhin.

Nyholmien torpparisuku asui saarella 1850-luvulta lähtien, ja lisäansioita he saivat kalastajatilan maille erikseen rakennutuista kesävuokrarakennuksista. Kesän opastetut käynnit keskittyvät kalastajanleski Gurli Nyholmin – saaren viimeisen asukkaan – elämään ja toisaalta kalastajatilan arkeen ja elinkeinoihin 1900-luvulla. Sivustollaan Saaristomuseo Pentalaa kuvataan ”moniaistiseksi museoksi, jossa saariston elämäntapa ja luonnon ehdoilla eläminen tulevat tutuksi”. Tarkempaa tietoa opastuksista ja aukioloajoista.

Suomen- ja ruotsinkielisten opastusten ohella museoalueeseen on mahdollista tutustua itsenäisesti matkapuhelimella tai tablettilla Seinätön museo -mobiilioppaan avulla, joka aukeaa samana päivänä museon kanssa, eli 16.6.2018.

Varsinaisen museotoiminnan lisäksi museoalueen ympäristössä pääsee tutustumaan monimuotoiseen luontoon eläimineen ja kasveineen, sillä lähes puolet saaresta on luonnonsuojelualuetta. Pentalanjärven karuudelle vastapainoa luovat Diksandin luonnonhiekkarannan harvinaiset kasvilajit. Saarella liikkuessa tulee tosin muistaa, että kesämökkien rantakaistaleet ovat yksityisaluetta.

 

Lähde:

Saaristomuseo Pentala -sivusto

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *