Uudet verkkosivut ja tietokannat

Uusi tietokanta tuo tietoa keskiaikaisten nimien kirjoitusasuista eri kielikontakteissa

Reichenaun luostari kuvattuna 1700-luvun alussa.
Kuva: Wikimedia Commons.

Uusi tietokanta kokoaa yhteen keskiaikaisten pyhiinvaeltajien nimiä. NordiCon-tietokannan avulla voidaan esimerkiksi tutkia nimien muuttumista kielikontakteissa.

Göteborgin yliopiston tutkimushankkeen ”Många sätt att stava rätt. Variation och språkkontakt i medeltida personnamn” yhteydessä perustetussa NordiCon-tietokannasta löytyy yli 700 nimeä. Tietokannan avulla voidaan nähdä, kuinka nimet muuttuvat kielikontakteissa. Kristinuskon levitessä Pohjoismaissa 1000-luvulla, pohjoismaiset pyhiinvaeltajat suuntasivat etelään pääasiassa Roomaan ja Jerusalemiin. Matkalla pyhiinvaeltajat pysähtyivät luostarissa Reichenaun saarella Etelä-Saksassa, jossa heidän nimet otettiin ylös.

Luostarin saksankieliset munkit kohtasivat haasteen, kun he kuulivat tuntemattomia pohjoismaisia nimiä ja kirjoittaisivat ne muistiin, sanoo saksan kielen lehtori ja projektin johtaja Michelle Waldispühl.

Reichenaun käsikirjoitus onkin tietokannan päälähde. Sen lisäksi, että tietokannassa voi tehdä hakuja esimerkiksi yksittäisillä nimillä, pääsee siellä myös tarkastelemaan Reichenaun käsikirjoituksen sivuja digitaalisessa muodossa. Projektin johtaja Waldispühl toivoo, että tietokanta hyödyttää tutkijoita poikkitieteellisesti aina historiatieteistä kielitieteisiin.

Tietokantaan pääset täältä.

Lähde ja lisätietoa: Ny databas samlar medeltida pilgrimers personnamn.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *