Tiedotteet

Uusi tutkimusprojekti valottaa unohdettua tekstiä, joka oli hyvin suosittu esimodernilla ajalla

Kuva: Wikimedia Commons.

University of St. Andrews ja Freie Universität Berlin aloittavat alkuvuodesta 2023 tutkimusprojektin, jossa tutkitaan The Seven Sages of Rome -tekstiä. Esimodernissa Euroopassa teksti oli hyvin suosittu, mutta 1800-luvun myötä se on kadonnut eurooppalaisesta muistista.

The Seven Sages of Rome: editing and reappraising a forgotten premodern classic from global and gendered perspectives -tutkimusprojekti tutkii unohdettua esimodernia klassikkoa kahdesta eri näkökulmasta: toisaalta sitä tutkitaan globaalihistorian näkökulmasta, toisaalta sukupuolihistorian näkökulmasta.

The Seven Sages of Rome (tunnetaan myös nimellä The Seven Wise Men) on tarina, jonka alkuperä sijoittuu Lähi-Itään tai Aasiaan. Keskiajalla se levisi Eurooppaan ja muodostui pikkuhiljaa hyvin suosituksi ja tunnetuksi tarinaksi Euroopassa. Tekstin tarinasta on monia eri variaatioita, mutta tarinan kehyskertomus voidaan esittää näin: Eräs hallitsija lähettää poikansa kouluttautumaan seitsemän viisaan miehen luokse. Palattuaan matkaltaan hallitsijan uusi vaimo yrittää vietellä pojan, mutta pojan torjuessa hänet, vaimo repii vaatteensa ja väittää pojan raiskanneen hänet. Hallitsija tuomitsee poikansa kuolemaan. Seitsemän viisasta miestä kehottaa poikaa olemaan seitsemän päivää hiljaa, jolloin viisaat miehet torjuvat jokainen yhtenä päivänä hallitsijan uuden vaimon valheita. Lopulta seitsemän päivän jälkeen hallitsijan poika kertoo totuuden, jolloin hallitsija armahtaa hänet, ja tuomitsee vaimonsa kuolemaan.

Yksi hankkeen tavoitteista on uudelleenarvioida tekstin sukupuolipolitiikkaa uusimman sukupuolentutkimuksen valossa, sanoo Freie Universität Berlinin professori Jutta Eming. Projektissa luodaan myös luettelo kaikista tunnetuista versioista, sekä mahdollisesti identifioidaan versioita, joita ei aiemmin ole virallisesti identifioitu. Lisäksi tekstin varhainen hollantilainen versio editoidaan ja käännetään englanniksi hollannin kielen ja kirjallisuuden tuntija tohtori Rita Schlusemannin kanssa. Haluamme analysoida The Seven Sages of Rome -tekstiä ja sen eri versioita esimerkkinä esimodernista globaalista tekstiperinteestä, erityisesti ottaen huomioon kirjallisuuden ja genrejen erityispiirteet niiden historiassa. Tutkijat haluavat myös tuoda uusia ideoita hajautettuun ja kansainväliseen tutkimukseen, joka koskee The Seven Sages of Rome -tekstiä, sekä lisätä tutkimusyhteistyötä.

Aiheesta lisää:

University of St. Andrews’n tiedote

Freie Universität Berlinin tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *