Uutiset

Uusi yhdistys tuo sateenkaarihistoriaa esille verkkopalvelussa

Kuvan parin kirjeenvaihtoa vuosilta 1956-1961 kuuluu Työväenmuseo Werstaan kokoelmiin. Heidän tarinaansa voi tutustua 3.11. lähtien Werstaalla Martti rakkaani -pienoisnäyttelyssä. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Suomessa on vietetty sateenkaarihistoriakuukautta vuodesta 2018 lähtien marraskuussa. Kuukauden aikana museot, arkistot ja kirjastot nostavat esiin kokoelmistaan lesbojen, homojen, bi- ja transihmisten historiaan liittyviä esineitä, valokuvia ja muita aineistoja, tarjoavat queer-opastuksia ja järjestävät erilaisia tilaisuuksia.

Vasta perustettu Sateenkaarihistorian ystävät -yhdistys ottaa vetovastuun sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumien tiedottamisesta, vuonna 2020 yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa, joka järjesti vuonna 2005 ensimmäisenä suomalaisena museona sateenkaarihistoriaa esittelevän näyttelyn ja on sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tallentamisen valtakunnallinen vastuumuseo.

Sateenkaarihistorian ystävät on samalla käynnistänyt uuden verkkopalvelun.

Palvelun avulla välitetään tietoa sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumista ja aktiviteeteista, sekä muusta sateenkaarihistoriasta läpi vuoden. Sivustolta löytyy esimerkiksi Suomen sateenkaarihistorian aikajana, sekä linkkejä ja tietoa eri aineistoista, kokoelmista, kirjallisuudesta ja muista resursseista. Suunnitelmia on myös vuodelle 2021, jolloin tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistui rikoslaista.

Yhdistykseen toivotetaan tervetulleiksi sekä yksityishenkilöt että muut toimijatahot, jotka ovat kiinnostuneet sateenkaarihistorian edistämisestä.

Lähde

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *